ROSSHELEN SHUTTERSTOCK
Vruća linija

Obratite pozornost na ovih šest ponašanja u vezi. Ukazuju na to da vam je partner zavidan

Kada dobijete dobru vijest, prirodno je da je želite podijeliti, no partner vas ignorira ili pokušava umanjiti vaš uspjeh

Već neko vrijeme osjećam da mi moj partner zavidi. Ne očekujem od njega hvalospjeve, ali očekujem podršku, no on umanjuje sve što dobro napravim, a ističe kad u nečemu ne uspijem. Vrhunac je bilo moje nedavno napredovanje na poslu – čestitali su mi kolege, prijatelji, članovi obitelji, a on je sve to gotovo ignorirao, uz pokoji negativni komentar. Ranije nije bio takav i ne znam što je probudilo zavist u njemu, a i pitam se ima li smisla ostati u vezi s takvom osobom.

Magdalena M.

image
ROSSHELEN SHUTTERSTOCK

Svi mi vjerujemo da će nas osoba s kojom smo u ljubavnoj vezi podržavati, možda ne bezrezervno, ali svakako volimo misliti da će se veseliti s nama i da će biti uz nas ako nas snađu nevolje. Nažalost, nije uvijek tako. Ne znamo je li u konkretnom slučaju partner do sada prikrivao zavist ili je ona nova pojava, ali, budući da nitko nije savršen, seksualna terapeutkinja Kaylee Friedman predlaže da u pokušaju raščišćavanja ovakve situacije prvo pođemo od sebe:

- Ako vam osoba s kojom živite zavidi ili je ljubomorna, promislite jeste li tome nekako pridonijeli. Jeste li, primjerice, likovali nad svojim poslovnim postignućima i previše isticali uspjehe u karijeri, a znate da njemu/njoj poslovno ne ide dobro? Ovdje treba spomenuti i još uvijek snažan tradicionalni zapadnjački stav da muškarac mora biti poslovno i financijski uspješniji od žene, pa ako ga ona nadmašuje, mogao bi to biti snažan izvor nezadovoljstva, bez obzira na to ističe li ona svoje uspjehe ili ne.

U svakom slučaju, kada shvatite jesu li i kako su vaši postupci utjecali na zavist vašeg partnera, Friedman preporučuje da se dogovorite za razgovor, kako se partner ne bi osjećao napadnutim ili optuženim. Dobro je i ne pitati ga izravno je li zavidan ili ljubomoran, umjesto toga terapeutkinja predlaže da kažete što primjećujete i kako se osjećate te da zamolite partnera da učini isto.

Ne zna biti u vezi

- Razgovor je odličan korak u ublažavanju teških osjećaja. Učiti otvoreno razgovarati s vama važnom osobom o tome što osjećate vodi do dubljeg razumijevanja i prilike da obje strane preuzmu odgovornost za vlastite osjećaje i procesuiraju ih. Osim što pomaže kod zavisti i ljubomore, otvorena komunikacija u odnosima vodi do više sreće i općeg blagostanja – kaže Friedman.

Naravno, nije uvijek sve moguće riješiti razgovorom, bez stručne pomoći, pa u takvim slučajevima Friedman preporučuje terapiju za parove, a nekada nema ni volje za otvorenim izražavanjem osjećaja. Ako nastojite raditi na vezi, važno je da postavite čvrste granice oko toga kakvo je ponašanje dopušteno, jer nikada nije u redu da jedna strana bilo kako vrijeđa drugu ili da je pokušava kontrolirati. Nadalje, ni u kom slučaju ne biste trebali umanjivati vlastita postignuća kako bi se druga strana osjećala bolje.

Odgovor na pitanje ima li smisla ostati u vezi dobit ćete ne dođe li do potrebnih promjena. Ako vaš partner nije sposoban ili nije voljan uroniti u sebe kako bi otkrio odakle dolazi njegova zavist, ako ne komunicira jasno s vama, niti uči kako upravljati osjećajima, prekid je često neizbježan, kaže terapeutkinja. Prema njoj, to je pravi potez ako se partner i dalje ponaša jednako te ako ne razmišlja o svojim osjećajima i postupcima prema vama. Sve to ne čini ga nužno lošom osobom, možda jednostavno nema vještine potrebne za intimnu vezu, kaže ona.

Prekidi su uznemirujući, ali bolji su od ostanka u nezdravoj vezi. Pored toga, sretna je okolnost što ste uočili ovu stranu partnerove prirode u dobroj životnoj situaciji, puno gore bi bilo da se razotkrio u situaciji u kojoj vam je potrebna pomoć.

image
SHUTTERSTOCK

Kako prepoznati zavist

Neka ponašanja mogu sugerirati, kažu psiholozi, da vam vaš partner ili partnerica zavidi. Navodimo neke primjere.

  • Pasivno-agresivni komentari: Pasivnoj agresiji ljudi pribjegavaju kada izbjegavaju izravnu agresiju, pa je skrivaju iza pasivnosti. Primjerice, pasivno-agresivni partner mogao bi dati komentar poput: "Ipak izgledaš bolje nego jučer". Ako se radi o vašem uspjehu, to bi moglo biti nešto poput: "Dosta si dobro prošao/prošla, kad se sve uzme u obzir". Takvi su komentari u najboljem slučaju beskorisni, a u najgorem štetni, jer ako se jedna strana ustrajno tako ponaša, druga bi joj s vremenom mogla početi vjerovati.

  • Umanjuje vaš uspjeh: Ovo mogu raditi i partneri i prijatelji, a tko god da pokušava umanjiti vaš uspjeh, vrlo vjerojatno to čini jer je na njega ljubomoran. Ili uopće ne razumije što taj uspjeh znači. U svakom slučaju, ako vam partner ili partnerica zavide, učinit će sve da prikažu vaš uspjeh, na kojem god polju i koliko god velik bio, kao nešto posve obično.

  • Pokušava vas nadmašiti: Ako vi, primjerice, pretrčite jedan kilometar za sedam minuta, zavidni partner će to pokušati učiniti za šest minuta i 59 sekundi. Tako će se moći hvaliti vlastitim uspjehom, a možda i reći da i nije bilo tako teško. Naravno, ako vas pokušava nadmašiti, to barem pokazuje da razumije vaš uspjeh, ali pokazuje i da je toliko zavidan da nešto od tog uspjeha želi za sebe.

  • Ignorira vaše dobre vijesti: Kada dobijete dobru vijest, prirodno je da je želite podijeliti, no ako je partner zavidan, on je neće htjeti čuti - ili će vas ignorirati ili će pokušati umanjiti vaš uspjeh. Ako ste promaknuti na poslu, kao naša čitateljica, partner koji vas podržava veselio bi se s vama i poželio to proslaviti, a onaj zavidni bi rekao samo "Dobro" i pokušao promijeniti temu.

  • Kritizira vaše izbore: Kad vam partner zavidi na uspjehu, promatrat će vas poput sokola i kritizirati svaki vaš izbor, posebno one povezane s područjem na kojem doživljavate uspjeh. Pod tim utjecajem, moguće je da ćete se početi previše preispitivati, pa nećete biti uspješni kao prije. Ili, možete uzvratiti jednakom mjerom i kritizirati partnerove izbore, no tako samo ulazite u beskrajni ciklus kritiziranja i nesretnih odnosa.

  • Ističe vaše neuspjehe: Uspjeh nije moguć bez neuspjeha, kao što ni svjetlo nije moguće bez tame. Ako u nečemu napredujemo i imamo uspjeha, usput ćemo doživjeti neuspjehe, to je očekivano i potpuno je u redu. No, ne treba nam netko, a pogotovo ne partner, stalno ukazivati na te neuspjehe. To nikome neće pomoći.

Linker
18. kolovoz 2024 11:04