SHUTTERSTOCK
PORUKE KAO ORUŽJE

Ne nasjedajte! Najčešće poruke koje manipulatori šalju kako bi dobili ono što žele

Poruke su postale gotovo ključan dio naših života, a manipulatori su ih okrenuli u svoju korist


Razmjena poruka putem mobitela postala je ogroman dio načina na koji komuniciramo, a neki su ljudi naučili kako je iskoristiti za manipuliranje drugima. Oni znaju kako izvrnuti riječi i kako ih pravovremeno koristiti tako da vas prevare i kontroliraju, a to može značajno utjecati na naše osobne i poslovne odnose. Evo nekoliko različitih načina na koje manipulatori koriste poruke kako bi dobili ono što žele i savjeta o tome kako uočiti i zaštititi se od takvih taktika.


1. Nametanje krivnje – „guilt-tripping“

"Wow, nikad nisam mislio da ćeš mi to reći. Uvijek sam bio tu za tebe, a ti mi ovako vraćaš? Toliko sam povrijeđen."

Glavni cilj ovakvih poruka je kod vas izazvati osjećaj krivnje i osjećaj da ste vi negativac u toj priči. Manipulator izvrće priču, prikazujući sebe kao žrtvu vaše „okrutnosti“. Oni napadaju vašu empatiju i osjećaj odgovornosti iščekujući da ćete pasti pod njihov utjecaj, da ćete odustati i ispričati se. Kako biste se tome suprotstavili, podsjetite se zašto ste prvotno odlučili prekinuti vezu. Budite mirni i staloženi, a odgovori poput: "Razumijem da si povrijeđen/a, ali trenutno sam/a sebi moram biti prioritet", mogu biti učinkoviti.


2. Pasivno-agresivni emojiji

"Oh, ok. ?? "

Na prvi pogled, ovakvi odgovori čine se bezopasnima, ali takvi emojiji često skrivaju bijes i ogorčenost. Manipulator se čini nonšalantnim dok potajno ključa. Nemojte dopustiti da vas njihovo pasivno-agresivno ponašanje odvrati od vašeg cilja u tome odnosu. Odgovarajte im kratko, jasno i mirno, poput: "Hvala na razumijevanju!".

image
SHUTTERSTOCK

3. „Gaslighting“

"Pretjeruješ. Nikad to nisam rekao/učinio. Uvijek izvrćeš moje riječi."

Gaslighting je psihološka taktika manipulacije zbog koje preispitujete vlastiti razum i pamćenje. Manipulatori često poriču stvarne događaje kako bi vas natjerali da sumnjate u svoju vlastitu percepciju tih događaja. Vjerujte svojim instinktima i budite čvrsti. Osvijestite ono što se uistinu dogodilo i ne dopustite im da preprave povijest: "Znam što sam čuo/la i bilo je bolno. Ne pokušavaj me prevariti."


4. Ljubavno bombardiranje - „love bombing“

"Dušo, jako mi nedostaješ. Ne mogu prestati misliti na tebe. Ti si najbolja stvar koja mi se ikada dogodila. Zaboravimo na ovu glupu svađu i vratimo se sreći."

Ljubavno bombardiranje uključuje obasipanje ljubavlju kako bi povratili vaše povjerenje u njih i odvratili vas od njihovog lošeg ponašanja. Ne dopustite da vas njihova iznenadna ljubav i šarm zavara. Prisjetite se boli koju su uzrokovali i ostanite usredotočeni na svoju dobrobit.


5. Prijetnje

"Ako ne prestaneš s ovim glupostima, požalit ćeš. Znam stvari o tebi koje bi ti mogle uništiti život."

Kada manipulatorima ne ide po planu, nekada čak pribjegnu i prijetnjama. Oni prijetnje koriste kao pokušaj zastrašivanja i kontroliranja, a vi se ne dajte - podsjetite se da imate pravo postaviti granice i držite svoj stav, a ako vas prijetnje uistinu zabrinjavaju, potražite podršku od voljenih osoba ili profesionalaca.

image
SHUTTERSTOCK

6. Sažaljenje - „pity party“

"Trenutno mi je jako teško u životu. Loše mi je na poslu, prolila sam kavu danas po sebi, roditelji me gnjave. Zar ne možeš imati malo više razumijevanja?"

Manipulatori često izmišljaju tužne priče kako bi se nad njima sažalili i zanemarili vlastite potrebe. Ako želite, možete ponuditi svoju podršku, ali ne dopustite da vas navedu na put na kojemu zanemarite svoju dobrobit. Na takve poruke možete odgovoriti ovako: "Žao mi je što prolaziš kroz teško razdoblje, ali već imam planove. Možda se možemo čuti neki drugi dan.".


7. Tihi tretman

Poruka nema.

Manipulatori često koriste tihi tretman kako bi vas „kaznili“. Ova pasivno-agresivna taktika osmišljena je kako biste se osjećali tjeskobno i krivo bez razloga. Vi se usredotočite na sebe i svoju dobrobit, ignorirajte njihovo ponašanje - ako žele razgovarati, javit će se kada budu spremni.


8. Prebacivanje krivnje

"Sve je to tvoja krivica. Da niste rekli/učinili X, Y i Z, ništa od ovoga se ne bi dogodilo."

Manipulatori rijetko uzimaju odgovornost za svoje postupke, radije krive vas. Ne prihvaćajte krivnju koju prebacuju na vas. Oni su sami odgovorni za svoje postupke i nikakva količina krivnje koju svale na vas, ne može vas učiniti odgovornim za njihova nedjela.

Vjerujte svojim instinktima, dajte prioritet svojim potrebama i potražite podršku kada je to potrebno. Zauzimanje za sebe je izazovno, ali uvijek se isplati.

Linker
27. kolovoz 2024 20:47