Kada padne razina testosterona, a razina prolaktina poraste...

 SHUTTERSTOCK
Emocionalni i fizički umor

Muškarci su uvijek spremni za seks? Pa ne baš... Jedna stvar umanjuje seksualnu želju

I kod muškaraca jedan hormon ima ključni utjecaj u smanjenju volje za seksom

Ponekad jednostavno nismo raspoloženi za seks. Dan prepun obaveza, umor i stres značajno mogu umanjiti seksualnu želju, ali, ispostavilo se, da i nije sasvim točno uvjerenje da su muškarci uvijek spremni za seks. I kod muškaraca jedan hormon ima ključni utjecaj u smanjenju volje za seksom.

Muškarci koji primijete nedostatak seksualnog odgovora nakon orgazma, dožive skok hormona koji je zadužen za reguliranje majčinog mlijeka kod žena, piše britanski Daily Star. Prema internetskoj ljekarni Chemist Click, nakon ejakulacije, muškarci mogu osjetiti gubitak interesa za seks, što može trajati danima, unatoč pokušajima da se uzbude. To se dogodi onda kada padne razina testosterona, a razina prolaktina poraste. Prolaktin proizvodi hipofiza, a važan je ženama za rast grudi i proizvodnju mlijeka tijekom trudnoće i nakon rođenja.

Sušno razdoblje nakon orgazma

"Svrha prolaktina kod muškaraca još nije u potpunosti shvaćena, ali smanjuje seksualnu želju i glavni je čimbenik koji pridonosi duljini vremena nakon orgazma kada osoba ne reagira seksualno", kaže farmaceut Abbas Kanani i ističe da nakon seksa tijelo oslobađa hormone, uključujući sretni hormon dobrog osjećaja oksitocin i prolaktin, koji mogu ograničiti seksualno uzbuđenje te, također, mogu spriječiti sposobnost postizanja naknadne erekcije.

Količina oksitocina i prolaktina u tijelu nakon seksa je 400 puta veća od razina koje se oslobađaju nakon masturbacije, što znači da se muškarci mnogo lakše uzbude nakon masturbacije nego nakon seksa. To bi moglo objasniti zašto je seks fiziološki više zadovoljavajući od masturbacije.

"Neurotransmiteri oslobođeni nakon postizanja orgazma kako bi stabilizirali tijelo utječu na žene drugačije od muškaraca", kaže Kanini. No dodaje i da "neki muškarci mogu doživjeti orgazam više puta bez ejakulacije, poznate suhe orgazme. Kada se to dogodi, muškarci mogu izbjeći posljedice porasta prolaktina, dobiti erekciju i izgraditi seksualnu izdržljivost".

Različit utjecaj kod žena i muškaraca

Nakon orgazma tijelo prolazi kroz opći osjećaj zadovoljstva i dobrobiti, povećanu osjetljivost te emocionalni i fizički umor. Dok se veza između umora i ponovne uzbuđenosti razlikuje kod pojedinaca, kemikalije koje se oslobađaju nakon seksa, poput noradrenalina, serotonina, oksitocina i prolaktina - rezultiraju osjećajem seksualnog zadovoljstva. Kod nekih muškaraca i dob može utjecati na ponovnu želju za seksom. Uobičajeno je da starijim muškarcima treba više vremena da se oporave od seksa, dok žene mogu postići višestruke orgazme tijekom jednog seksualnog susreta. Postoje razni vitamini i dodaci kao što su vitamin B6 i cink koji mogu smanjiti tjelesnu proizvodnju prolaktina, hormona koji suzbija seksualno uzbuđenje nakon orgazma, ali ipak većina muškaraca vjerojatno će izgubiti erekciju nakon ejakulacije.

Linker
02. srpanj 2024 18:36