Svaki dan vježbamo s Hanom Dervović!
 IVANA NOBILO/HANZA MEDIA
Jogom do bikini tijela

Štipaljka iz stajanja: stimulira sve živce kralježnice te je odlična priprema za trudnoću i porođaj

Za učiteljicu joge, Hanu Dervović nema stajanja ni preko ljeto. Nakon joge za početnike, za vas je pripremila i niz učinkovitih vježbi koje tope masne naslage, jačaju guzu, poboljšavaju cirkulaciju, držanje, izdržljivost, snagu i još mnogo toga. Pridružite nam se i otkrijte sve čari joge.

Joga vježbe osmislili su i pripremili: Divine Energy Park, Hana Dervović, učiteljica joge.


Kako sigurno ući u položaj Štipaljke iz stajanja? Pripremili smo vam nekoliko predvježbi kojima ćete opustiti tijelo, ojačati potrebne regije tijela te lako i sigurno ući u ovaj položaj.


1. Ljuljanje u pretklonu

Udahnite pri podizanju ruku iznad glave. Izdahom spustite tijelo u pretklon. Uhvatite rukama suprotni lakat i lagano se ljuljajte lijevo-desno opušteno i prirodno dišući.


2. Opuštanje stražnjih loža

Postavite ruke uz stopala na pod (ili yoga blokove ili knjige) te lagano naizmjenice odižite pete od poda. Jedna peta gore neka vam je udah, a druga izdah. Ponoviti 5 puta na svaku nogu.


3. Štipaljka

NAČIN IZVOĐENJA: Udahom izravnajte leđa i odmaknuti trup od nogu. Izdahom približiti trup što više nogama. Rebra udaljiti od kukova. Tijelo se treba saviti naprijed kao da ne postoje mišići leđa. Stavite prste šaka ispod prstiju stopala, ili položite dlanove na pod. Nastojte čelom dotaknuti koljena. Ako to nije moguće, stavite prste na gležnjeve ili na potkoljenice, važno je da nema naprezanja i da vam je ugodno. Zadržite položaj 3 do 5 udaha i izdaha te se vratite u početni stojeći položaj.

TRAJANJE: položaj zadržati do 1 minutu

NAPOMENA: ovo je idealan položaj nakon što ste napravili veći broj ponavljanja pozdrava suncu. Koljena bi trebala cijelo vrijeme biti opružena. U slučaju prevelikog zatezanja u području zdjelice, kukova ili stražnje lože, savijte koljena. Ne naprežite mišiće stražnje strane natkoljenice kao ni mišiće leđa, i ne forsirajte tijelo da se što više savije naprijed. Ova asana je stojeća forma štipaljke i može se raditi u bilo koje doba dana.

DISANJE: izdahnite prilikom savijanja naprijed, dišite duboko u završnom položaju, udahnite prilikom povratka u početni položaj.

DOBROBITI: uklanja suvišno masno tkivo, plinove iz crijeva, zatvor i poboljšava probavu. Povećava fleksibilnost kralježnice i njenih mišića. Stimulira sve živce kralježnice i ubrzava metabolizam organizma. Povoljno utječe na spolne organe, uklanja probleme spolnog sustava te je odlična priprema za trudnoću i porođaj. Poboljšava eliminaciju otpadnih tvari iz tijela te na taj način podiže imunitet i prevencija je od bilo kakvih bolesti. Poboljšava cirkulaciju krvi u mozgu i licu te daje lijep ten i poboljšava pamćenje.

OGRANIČENJA: ne preporuča sa osobama sa ozbiljnijim problemima ili ozljedama kralježnice i leđa

KONCENTRACIJA: na opuštanje mišića leđa ili na dah


4. Napredne varijante štipaljke iz stajanja

Kada ste savladali osnovni položaj štipaljke s rukama uz stopala isprobajte i malo naprednije varijante. Varijanta 1 stavite ruke na listove i Varijanta 2 postavite dlanove na pod iza sebe tako da su vam prsti okrenuti od tijela. Svaki položaj zadržite 3 udaha i izdaha pa do 1 minutu.

Linker
24. lipanj 2024 13:35