Svaki dan vježbamo s Hanom Dervović!
 IVANA NOBILO/HANZA MEDIA
Jogom do bikini tijela

Piramida: poboljšava probavu, olakšava menstrualne bolove, umiruje um i jača noge

Za učiteljicu joge, Hanu Dervović nema stajanja ni preko ljeto. Nakon joge za početnike, za vas je pripremila i niz učinkovitih vježbi koje tope masne naslage, jačaju guzu, poboljšavaju cirkulaciju, držanje, izdržljivost, snagu i još mnogo toga. Pridružite nam se i otkrijte sve čari joge.

Joga vježbe osmislili su i pripremili: Divine Energy Park, Hana Dervović, učiteljica joge.


PARSVOTTANASANA

NAČIN IZVOĐENJA:

Iz stojećeg položaja s udahom zauzmemo raskoračni stav širok 3,5-4 dužine stopala. Dlanove oslonimo na kukove. Ukoliko osjetite nelagodu ili napetost nogu u ovolikom raskoraku, prilagodite ga da vam bude udobno. Trebate osjetiti težinu tijela ravnomjerno raspoređenu na oba stopala. Okrenite lijevo stopalo 45 - 60 stupnjeva ka desnom stopalu, a desno stopalo za 90 stupnjeva u desnu stranu. Pete postavite da su u istoj liniji. Okrenite kukove u desnu stranu prema desnoj nozi. Zategnite mišiće desnog bedra napravite udah te s izdahom istegnite kralježnicu i savijte se trupom naprijed ka desnoj nozi iz kukova, ne iz struka. Izdužite maksimalno prednji dio trupa i spustite ga što bliže ka desnoj natkoljenici, glavu ka koljenu ili potkoljenici. Pri tom dlanove snažno pritisnete na tlo i savijete ih u laktovima kako bi omogućili ovaj pokret. Dok ulazite u položaj zadržite ispruženo koljeno. Zadržite položaj 3 udaha i izdaha ili koliko vam je ugodno. S udahom se lagano uspravite i ponovite sve na drugu stranu.

DISANJE: udah je u uspravnom položaju, izdahom ući u položaj, duboko disati u završnom položaju, udahom se vratiti u početni položaj.

TRAJANJE: Zadržati položaj 20 do 30 sekundi ili 3 udaha i izdaha

NAPOMENA: Ukoliko su vam napetije ili kruće stražnje lože, postavite yoga blokove ili knjige sa obje strane pružene noge i položite ruke na njih. Početnici mogu napraviti položaj u blizini zida te osloniti ruke na zid dok je položaj nogu i trupa isti ( to je položaj polu piramide)

Potpuna i napredna varijanta ovog položaja se radi sa rukama u Anjali mudri, tj. položaju molitve na leđima.

Spojite dlanove na leđima u molitvu, mali prsti trebaju biti priljubljeni uz leđa. Na isti način uđite u položaj.

DOBROBITI: isteže kralježnicu, kukove, tetive koljena, ublažava artritis u vratu, ramenima, laktovima i ručnim zglobovima (kada se radi napredna varijanta s rukama u anjala mudri), jača abdominalne organe, poboljšava probavu, tonira jetru i slezinu, olakšava menstrualne bolove, umiruje um, jača noge, popravlja držanje tijela i osjećaj za ravnotežu.

OGRANIČENJA: osobe koje imaju ozljedu leđa ili visok krvni tlak trebaju izbjegavati krajnji položaj Piramide. Umjesto toga može se napraviti Ardha parsvottanasanu ili ,,polu-piramida“ uz pomoć zida.

KONCENTRACIJA: na dah ili pokret


OVDJE pogledajte i video specijal - JOGA ZA POČETNIKE.

Linker
04. srpanj 2024 16:28