SHUTTERSTOCK
trk na plažu

Kao kad duboko dišemo i vježbamo s utezima! Plivanje je siguran put prema zdravlju

Nebrojene su blagodati plivanja na naše fizičko i mentalno zdravlje u svakoj životnoj dobi

Plivanjem se ostvaruju aerobni učinci tjelesne aktivnosti, a istovremeno jačaju i sve mišićne skupine u tijelu. Otpor vode, koji je od 10 do 15 puta veći od otpora zraka, dodatno pojačava učinkovitost plivanja i jačanja mišića, kao da vježbamo s utezima. Jača kardiovaskularni sustav, stabilizira krvni tlak, produbljuje disanje, povećava kapacitet pluća i poboljšava opskrbljenost kisikom. Osim toga pozitivno djeluje na zglobove, povećava njihovu pokretljivost i elastičnost i pozitivno utječe na koordinaciju pokreta, navodi Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva, voditeljica Službe za javno zdravstvo NZJZ "Dr. Andrija Štampar".

Odlično za trudnice

Ističe i da je duboko disanje na koje smo kod plivanja prisiljeni zapravo ona vrsta disanja koja se preporučuje kada se želimo opustiti, smanjiti anksioznost (tjeskobu) ili razinu stresa jer duboko disanje snižava razinu kortizola. Uza sve to plivanjem se učvršćuje kompletna muskulatura tijela (ruke, ramena, leđa, grudni koš, stražnjica i noge), stječe se kondicija i izdržljivost te se troši znatan broj kalorija.

Odlična je tjelesna aktivnosti za trudnice i izuzetno poželjna za djecu. Osim što blagotvorno utječe na cjelokupni razvoj djeteta, plivanjem se naročito jačaju pluća i srce te se razvija koordinacija pokreta i samokontrola. Rekreativno plivanje preporučuje se i starijima jer tjelovježba u starijoj dobi često ima specifična ograničenja, a plivanje nema posebnih kontraindikacija i plivati se može do duboke starosti. Plivanjem srčani mišić postaje snažniji, a zbog jačanja mišića produbljuje se i disanje pa stanice dobivaju više kisika, što je u starijoj životnoj dobi izuzetno bitno. Osim toga, plivanje ne opterećuje zglobove, koji u starijoj dobi mogu biti oštećeni. Također, plivanje potiče raspoloženje i smanjuje depresivnost i tjeskobu koje su učestalije kako starimo.

Linker
17. kolovoz 2024 11:53