Uživajte punim plućima - kad ako ne sad!?
 Foto: iStock
ZA TOP FORMU TIJELA I MOZGA

Zrela dob treba biti vedra i kvalitetna: 'Ukradi' recept za vitalnost

Životni vijek se zahvaljujući napretku medicine, boljoj kvaliteti života i osvještenosti o zdravom načinu života sve više produljuje. Pomiču se granice za mirovinu, a životni tempo osoba zrele životne dobi ponekad je prenaporan čak i za one puno mlađe. Naše tijelo i organizam sve to moraju pratiti i pri tome ostati fizički i mentalno zdravi. U zrelim godinama je to puno veći izazov.

Postoje određene stvari koje svatko može raditi kako bi održao tijelo i mozak u formi. Redovita fizička aktivnost, odbacivanje štetnih navika i, naravno, pravilna i raznolika prehrana koja je osnova svega. Važno je naglasiti i da su potrebe za određenim mikronutrijentima različite ovisno o životnoj dobi te da i o tome treba itekako voditi računa.

Energija u zreloj životnoj dobi

Jedna od takvih tvari slična vitaminima jest koenzim Q10. Naše tijelo ga proizvodi, ali ga unosimo i kroz prehranu. Koenzim Q10 nalazi se u stanicama i ima vrlo bitnu funkciju za dobivanje stanične energije. Pojednostavljeno rečeno, riječ je o sastojku važnom za proizvodnju energije u svakoj stanici našeg tijela. Ono što je važno je da se njegova količina u našem organizmu već u četrdesetim godinama smanjuje za 30 % dok se u šezdesetim godinama ta brojka čak i udvostručuje zbog čega ga je što smo stariji poželjnije kontrolirano unositi kroz prehranu.

Za zdrave kosti i imunitet

Nadalje, kalcij i vitamin D kod osoba zrele životne dobi važni su za normalnu funkciju mišića i kostiju. Kalcij je najzastupljeniji mineral u našem tijelu i ključan je za održavanje normalnih kostiju kod odraslih osoba. Vitamin D potiče apsorpciju kalcija iz probavnog trakta i zato su odlična kombinacija. Posljednjih godina se dodatno naglašava i važnost vitamina D za normalnu funkciju imunološkog sustava.

U ljekarnama možete pronaći odličan dodatak prehrani u kapsulama formuliran upravo za osobe zrelije životne dobi. Iako se kod zrele životne dobi misli na starije od 50 godina, proizvod odgovara već i za one u četrdesetima. Saznajte više…

Osim vitamina D, kako bismo osigurali normalno djelovanje imunološkog sustava, organizmu su također ključni dobro poznati vitamin C, vitamini B6 i B12 te folna kiselina. S obzirom da su u prehrani, pogotovo u zimskom mjesecima, ponekad nedovoljno zastupljeni, preporuča se uzimati dodatke prehrani koji ih sadrže.

Zaštita od oksidativnog stresa

Veliki značaj i posebnu pozornost treba pokloniti antioksidansima, odnosno molekulama koje imaju neutralizirajuće djelovanje na slobodne radikale u našem tijelu. Među najpoznatije antioksidanse svakako spadaju vitamini C i E. Uz vitamine, snažno antioksidativno djelovanje pokazuje i velika grupa prirodnih spojeva - polifenoli.

Posebno su zanimljivi polifenoli iz grožđa. Jedan od dokaza za to je tzv. francuski paradoks, gdje je primjećeno kako Francuzi imaju manji postotak oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti od drugih naroda.

Umjereno konzumiranje crnog vina zasigurno ima blagotvoran učinak na ljudsko tijelo. Jedan od najistraživanijih polifenola iz grožda je resveratrol.

Dodaci prehrani u ljekarnama

S godinama se potrebe našeg organizma mijenjaju te je potrebno obratiti pažnju kako bi se osigurale dnevne potrebe vitamina, minerala i određenih nutrijenata. U svim boljim ljekarnama možete nabaviti kapsule koje uz beta-glukan sadrže i sve prethodno spomenute sastojke - vitamine C, D i E, kalcij, 8 vitamina B skupine, resveratrol te čak 30 mg koenzima Q10 u dnevnoj dozi. Kapsule su osmišljene i proizvode se u Hrvatskoj, a više o njima možete saznati OVDJE.

Linker
02. srpanj 2024 04:52