Glavni izvor izloženosti živi je konzumacija ribe i ribljih proizvoda.
 Foto: iStock
Istraživanje u Hrvatskoj

Žene i novorođenčad s obale imaju više žive u organizmu

Rezultati su pokazali povezanost konzumacije lokalno ulovljene morske ribe s razinama žive u kosi i krvi iz pupkovine.

Žene i novorođenčad iz priobalnog područja imaju veće koncentracije žive nego žene i djeca iz kontinentalne regije, pokazalo je istraživanje o prenatalnoj izloženosti živi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje je obuhvatilo 290 žena i njihove novorođenčadi.

Živčani sustav

U organizmu živa djeluje toksično na živčani sustav, bubrege i pluća, a glavni izvor izloženosti živi je konzumacija ribe i ribljih proizvoda. U određenim se vrstama riba, osobito predatorima koji su veći rastom i dugovječniji (morski psi, neke vrste raža, tune, sabljarke), živa nakuplja u višim koncentracijama, dok su kod plave ribe (srdela, inćun, lokarda) koncentracije znatno niže i njih se preporučuje jesti.

Istraživanje je provedeno u pet rodilišta gradova obalne regije: Split, Zadar, Šibenik, Pula i Rijeka i devet rodilišta gradova kontinentalne regije: Bjelovar, Čakovec, Požega, Varaždin, Koprivnica, Karlovac, Virovitica, Vinkovci i Zagreb.

U prva dva tromjesečja rezultati su pokazali povezanost konzumacije lokalno ulovljene morske ribe s razinama žive u kosi i krvi iz pupkovine, dok je u zadnjem tromjesečju trudnoće ustanovljena povezanost između konzumacije sabljarke, tunjevine, bijele i plave ribe, školjkaša i razina žive.

Linker
21. studeni 2024 22:36