SHUTTERSTOCK
imamo recept

Zelenom čaju samo dodajte ova dva sastojka i napravit ćete pravu bombu za imunitet, srce i mozak!

Zeleni čaj odličan je za smanjenje upale, a začini dodatno poboljšavaju njegov antioksidativni učinak


Bolje spriječiti nego liječiti, poslovica je koja se nebrojeno puta pokazala točnom. Kad govorimo o očuvanju zdravlja, posebno je važno misliti na imunitet koji nam služi kao štit protiv mnogih bolesti, a u tome nam mogu pomoći sasvim jednostavni alati.

Čaj za imunitet i gubitak kilograma

Jedan od mnogih je ispijanje zelenog čaja koji sadrži visoku koncentraciju katehina, posebno epigalokatehin galata (EGCG), koji se pokazao učinkovitim u smanjenju upale, podržavanju kardiovaskularnog zdravlja i sprječavanju određenih vrsta raka smanjenjem oksidativnog stresa. Utvrđeno je da zeleni čaj povećava oksidaciju masti tijekom vježbanja, pomažući tijelu da učinkovitije koristi pohranjenu mast kao energiju. Štoviše, studije sugeriraju da može povećati učinke vježbanja na sagorijevanje masti do 17 posto. Ispijanje ovog čaja koristi i kad je u pitanju naš mozak. Naime, bioaktivni spojevi u zelenom čaju, kao što su L-teanin i kofein, rade zajedno na poboljšanju funkcije našeg uma, uključujući pamćenje, raspoloženje i pozornost. L-teanin potiče nas na opuštanje, a time i na poboljšanu mentalnu jasnoću. Konzumiranje zelenog čaja povezano je i sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti zbog njegove sposobnosti snižavanja razine ukupnog i LDL kolesterola. Antioksidansi u zelenom čaju također mogu poboljšati funkciju krvnih žila, smanjujući rizik od srčanih bolesti.

Dodavanje kurkume i cimeta zelenom čaju

Djelotvornost zelenog čaja kad je u pitanju zdravlje je neupitna, međutim, dodavanje kurkume i cimeta ovom napitku dodatno pojačava njegovo djelovanje i to kroz sljedeće:

  • Antioksidativno djelovanje

Kurkumin i ciment su odlični antioksidansi, a u kombinaciji mogu povećati ukupni sadržaj antioksidansa u zelenom čaju, pomažući u borbi protiv oksidativnog stresa i djelujući protektivno na stanice.

  • Protuupalni učinci

Kurkumin, odnosno aktivan spoj u kurkumi, jedan je od najjačih prirodnih protuupalnih sredstava koji kad se kombinira s piperinom iz crnog papra, može povećati njegovu bioraspoloživost do 2000 posto. S druge strane cimetu se također pripisuju protuupalni učinci zbog bioaktivnih spojeva poput cinamaldehida, cimetne kiseline i raznih polifenola. Zajedno i u kombinaciji sa zelenim čajem kurkumin i cimet mogu značajno pomoći u smanjenju upale u tijelu.

  • Promotori dobrog metabolizma

Prema stručnjacima cimet pomaže regulirati razinu šećera u krvi pojačavajući inzulinsku osjetljivost, dok kurkuma zbog spomenutog kurkumina može podržati metaboličke procese te također pojačati inzulinsku osjetljivost. U kombinaciji ovo dvoje sa zelenim čajem može pomoći u regulaciji tjelesne težine te podizanju razine energije.

  • Prijatelji probavnog sustava

Kurkumin uz pomoć protuupalnih svojstva može pomoći i u smirivanju probavnog trakta, smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva i podržati zdravu sluznicu crijeva. Cimet jednako pomaže probavi stimulirajući probavne enzime i smanjujući plinove i nadutost, a njegova antimikrobna svojstva mogu pomoći u ravnoteži crijevnih bakterija, promičući cjelokupno zdravije mikrobioma.

  • Zaštitnici imuniteta

Kurkuma i cimet jačaju imunosni sustav svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Aktivni spoj kurkumin može pospješiti imunosni odgovor reguliranjem proupalnih citokina pomažući smanjiti kroničnu upalu koja može oslabiti imunosnu funkciju.

  • Protiv prehlade

Ova kombinacija posebno je korisna kod sezonskih bolesti poput gripe i prehlade.Kurkumin u kurkumi može smanjiti nazalnu upalu i poduprijeti imunosnu funkciju, dok cinamaldehid u cimetu inhibira rast patogena koji uzrokuju prehladu poput bakterija i virusa, potencijalno smanjujući ozbiljnost i trajanje simptoma.

Napravite svoj čaj zdravlja

Sastojci:

  • vrećica zelenog čaja,
  • mali štapić cimeta,
  • 1/2 žličice kurkume u prahu
  • čaša vode

Priprema:

Zakuhajte vodu i dodajte joj vrećicu čaja s prahom kurkume ili naribanom sirovom kurkumom. Pustite da dodatno prokuha pa dodajte cimet. Kada se sastojci prožmu, poslužite čaj uz žlicu meda.

Linker
15. listopad 2024 08:47