Na neke zdravstvene probleme možemo utjecati... Evo kako.
 Foto: iStock
Žensko zdravlje

Uživajte ovog ljeta bez svrbeža, gljivica ili peckanja

Neki se ginekološki problemi učestalo javljaju upravo onda kada bismo trebali uživati - na ljetovanju. Srećom, uz pojačanu intimnu higijenu i druge mjere opreza mnoge od njih možemo izbjeći

More, sunce, pijesak. To bi trebale biti vaše jedine "brige" kad odete na ljetovanje. Nažalost, promjene u izgledu vaginalnog iscjetka, crvenilo, peckanje, nadraženost ili krvarenja između menstruacija mogu se pojaviti i onda kad biste trebali najviše uživati. Takve pojave za vrijeme ljetovanja izazvat će zabrinutost kod svake žene jer u tom slučaju ne mogu čak ni do svog ginekologa. Što učiniti? Ima li razloga za zabrinutost? Kako riješiti neke ginekološke probleme koji se najčešće javljaju upravo tijekom ljetovanja?

Rizični faktori

Neki faktori mogu olakšati razmnožavanje štetnih mikroorganizama.

Prehrana bogata šećerom može stvoriti ambijent pogodan za razmnožavanje gljivica jer povećava količinu glikogena, šećera u sluznici vagine.

Dugotrajno uzimanje antibiotika može pospješiti pojavu genitalnih infekcija jer antibiotici narušavaju "dobru" bakterijsku floru koja štiti od vanjskih "neprijatelja" te na taj način čine organizam osjetljivijim na napad štetnih mikroorganizama.

Vaginitis je česta pojava u trudnoći jer se u organizmu tada pojačano luče spolni hormoni (estrogeni i progesteroni) koji potiču razmnožavanje mikroorganizama.

Iscjedak neugodnog mirisa

Sivkast iscjedak snažnog i neugodnog mirisa može biti znak upale vagine. Uzrok upale najčešće je Gardnerella vaginalis, mikroorganizam koji normalno obitava u vagini kao dio njene bakterijske flore. U većini slučajeva Gardnerella je bezopasna, no može postati opasna kad je sluznica genitalnih organa oštećena ili je njen obrambeni mehanizam oslabljen.

Oštećenja ili slabljenje imuniteta sluznice genitalnih organa mogu biti posljedica upotrebe neodgovarajućih sapuna i proizvoda za higijenu intimnih dijelova tijela, poput proizvoda s različitim stupnjem kiselosti (pH) od onog u vagini, koji je od 3,5 do 5,5.

Do blagog krvarenja tijekom spolnog odnosa može doći ako postoji fibrom na vratu maternice ili polip na maternici

Još jedan od uzroka može biti sjedenje direktno na pijesku plaže (bez zaštite koju pružaju ručnik ili ležaljka) te nošenje sintetičkog donjeg rublja, koje povećava stupanj vlage u području genitalija i na taj način pospješuje razmnožavanje štetnih mikroorganizama, pogotovo gljivica.

Osim vaginalnog iscjetka neugodna mirisa, ponekad se mogu javiti bol u donjem dijelu trbuha i peckanje za vrijeme mokrenja.

Što učiniti:
 • Za prevenciju treba provoditi temeljitu higijenu intimnih dijelova tijela čestim pranjima sapunom s pH faktorom između 3,5 i 5,5.
 • Ako su se problemi već javili, potrebno je otići ginekologu koji će propisati odgovarajuće peroralne lijekove za suzbijanje infekcije ili vaginalete i kreme koje se nanose izravno na oboljelo područje.

Foto: iStock
Žene često nisu svjesne koliko štete im čini hrana bogata šećerima. Barem ljeti šećer i slastice zamijenite za voće.

Svrbež vanjskog spolovila

Upalu vulve, odnosno vanjskog dijela genitalnih organa, i infekciju uzrokovanu gljivicom Candida albicans karakterizira snažan svrbež u području velikih usana i stidne kosti. Upalu može izazvati i pijesak koji je, zajedno s morskom vodom, natopio kupaći kostim te nadražio kožu i sluznicu genitalnih organa.

Kandidijaza je česta ljetna infekcija jer razmnožavanju kandide pogoduje topao i vlažan ambijent, poput onog ispod mokrog kupaćeg kostima.

U oba slučaja područje genitalija je crveno, bolno i otečeno, a mogu se javiti i eritemi. Ako je uzrok infekcija kandidom, javlja se i gust bijeli iscjedak bez mirisa.

Budite oprezni s kupaćim kostimima tamnih boja: kemijske tvari koje se koriste za bojenje tkanine mogu izazvati alergije kod žena sklonih alergijskim reakcijama.

Što učiniti
 • U slučaju kandidijaze ginekolog će odrediti lokalnu terapiju (vaginalete, čepiće ili kreme), a često se propisuje i antimikotik za peroralnu primjenu.

Peckanje tijekom mokrenja

Ako za vrijeme mokrenja osjećate peckanje u genitalijama, moguće je da je riječ o cistitisu, upali mjehura uzrokovanoj bakterijama Escerichiom coli ili Trichomonas vaginalis (prenosi se spolnim odnosima).

Escherichia je bakterija koja normalno obitava u crijevima, ali može doprijeti i u vaginu, a zatim i u mjehur te izazvati upalu koju, osim peckanja, karakterizira i zamućenost (a ponekad i crvenkasta boja) mokraće.

Trichomonas je bakterija odgovorna za nastanak vaginitisa, koji se ponekad očituje pojačanim sivkastim, bijelim, žutim ili zelenim iscjetkom.

Što učiniti
 • Ako analiza mokraće potvrdi infekciju, potrebno je liječenje antibioticima koji uništavaju bakterije koje su izazvale bolest. Kako bi se ublažila bol za vrijeme mokrenja, ponekad od pomoći mogu biti i posebne kupke protuupalnog djelovanja.

Ako je uzrok problema virus

Kondilomi (koje uzrokuje Humani papiloma virus) i genitalni herpes (čiji je uzročnik virus Herpes simplex 2) spolno su prenosive bolesti od kojih mogu oboljeti i muškarci i žene jer infekciju uzrokuje direktan kontakt sluznica genitalnih organa.

Kondilomi su izrasline koje kod žene nastaju u području malih i velikih usana. Genitalni herpes očituje se u obliku malih grozdastih nakupina mjehura ispunjenih tekućinom, koji pucaju i tada nastaju bolne, otvorene rane.

Što učiniti
 • U oba slučaja treba odmah otići liječniku ili u stanicu hitne pomoći. Nakon što se utvrdi postojanje bolesti, liječenje se temelji na uzimanju antivirusnih lijekova. Za prevenciju ovih infekcija treba uvijek koristiti prezervativ pri spolnom odnosu.

Foto: iStock
Iznenadna krvarenja najčešće su uzrok stresa - opustite se, uživajte, ne mislite na posao...

Krvarenje uoči menstruacije

Ponekad, ako jajnici luče manje progesterona nego što je normalno, može doći do krvarenja u tjednu koji prethodi menstruaciji. Ta pojava objašnjava se time da smanjena razina progesterona, do koje može doći uslijed jakog stresa, pospješuje ljuštenje endometrija izazivajući prijevremeno krvarenje. Osim krvarenja, ponekad se javlja bol i napetost u grudima.

Što učiniti
 • Možete odgoditi odlazak ginekologu dok se ne vratite s ljetovanja. No, čim se vratite kući, odmah otiđite na pregled. Nakon temeljitog pregleda, ultrazvuka donjeg dijela trbuha i pretraga krvi liječnik će utvrditi je li krvarenje posljedica niske razine progesterona ili neke bolesti, primjerice fibroma ili polipa.

Krvarenje u sredini menstrualnog ciklusa

Manji izljevi krvi koji se javljaju oko sredine menstrualnog ciklusa, odnosno oko 12. do 16. dana od početka prošle menstruacije, u većini slučajeva su posljedica ovulacije.

Kandidijaza je česta ljetna infekcija jer razmnožavanju gljivice koja je uzrokuje pogoduje topao i vlažan ambijent, poput onog ispod mokrog kupaćeg kostima

Radi se o trenutku kad već dozrelo jajašce izlazi iz jajnika u jajovod i počinje putovati prema maternici, a uzrok krvarenja su hormonalne promjene do kojih dolazi tijekom ovulacije. U tom periodu pojačano je lučenje hormona koji reguliraju rad jajnika, što može izazvati blago ljuštenje endometrija, tkiva koje prekriva unutrašnjost maternice. Ponekad se javlja i bolno probadanje u donjem dijelu trbuha.

Što učiniti
 • Ako krvarenje nije obilno, nema razloga za zabrinutost jer se radi o stanju koje se smatra normalnim. No, nakon povratka s ljetovanja otiđite na pregled ginekologu kako biste bili sigurni da je krvarenje bilo uzrokovano ovulacijom.

Krvarenje tijekom spolnog odnosa

Ako na vratu maternice postoji fibrom (dobroćudni tumor tkiva kojim je obložena maternica) ili polip (dobroćudni tumor sluznice maternice, mekane konzistencije), može doći do blagog krvarenja tijekom spolnog odnosa. Uslijed direktne stimulacije, do kakve dolazi pri spolnom odnosu, obje tvorevine mogu uzrokovati blago krvarenje.

Što učiniti
 • Ako je krvarenje blago, dovoljno je na donji dio trbuha staviti vrećicu s ledom jer hladnoća sužava krvne žile i na taj način zaustavlja krvarenje.
 • Bez obzira na intenzitet krvarenja, preporučuje se odlazak ginekologu. Samo liječnik specijalist, nakon ultrazvučnog pregleda genitalnih organa, može potvrditi ili isključiti postojanje fibroma ili polipa.

Pregledi koje treba obaviti

Koje pretrage treba obaviti kad se sumnja na infekciju genitalnog aparata uzrokovanu gljivicama ili bakterijama.

1. Vaginalni bris

Dok pacijentica leži na ginekološkom krevetu, liječnik u vaginu uvodi spekulum, mali instrument koji služi za širenje stijenki rodnice. Taj postupak može izazvati blagu neugodu. Zatim u vaginu uvodi štapić čiji je jedan kraj obložen vatom te njime uzima uzorak iz vagine i s vrata maternice.

2. Bakteriološki bris

Komadićem vate ginekolog uzima malu količinu iscjetka iz unutrašnjosti vagine, polaže uzorak na stakalce i potom ga analizira pod mikroskopom.

3. Fishy odor test

Pregled je nalik prethodnom, ali se vaginalnom iscjetku dodaje nekoliko kapi kalijeva hidroksida. Ako se osjeti miris sličan mirisu ribe, znači da se razvila bakterijska infekcija.

4. Vaginalni pH

Nakon uzimanja uzorka iscjetka iz vagine, ginekolog ga stavlja na poseban papir natopljen mješavinom obojenih tvari pomoću kojih utvrđuje kiselost sekreta vagine.

Normalan stupanj kiselosti vagine je oko 4,7.


Protiv suhoće kože

Neki problemi mogu biti posljedica pretjerane isušenosti kože spolnih organa. Takvo stanje može pospješiti razvoj upale zbog razmožavanja mikroorganizama u područjima oštećenima češanjem.

U tim slučajevima ginekolog će preporučiti upotrebu kvalitetne hidratantne kreme te pijenje što više vode kako bi se nadoknadio manjak tekućine u organizmu.

Nemojte zaboraviti da treba upotrebljavati higijenske proizvode koji ne nadražuju kožu, primjerice ulje koje ne stvara pjenu i ne sadrži agresivne tvari (odgovorne za isušivanje kože) te ima blago kiseli ili neutralan pH. Treba izbjegavati klasične sapune za pranje tijela jer su lužnati i isušuju kožu.

Foto: iStock
O intimnoj higijeni ne moramo puno govoriti - nužna je svakodnevno, a posebno joj se trebamo posvetiti na ljetovanju, za vrijeme menstruacije i kad imamo ginekološke probleme. Uostalom, higijena je pola zdravlja, to znate, zar ne?

Pojačana intimna higijena

Intimna higijena uvijek je vrlo važna, no na visokim ljetnim temperaturama treba joj posvetiti više pažnje nego inače. U najdelikatnijim periodima, primjerice tijekom menstruacije, intimne dijelove perite sapunom s blagim dezinfekcijskim djelovanjem.

Genitalne organe treba prati pokretima u smjeru od vagine prema anusu, a ne obrnuto: na taj način izbjeći ćete prelazak mikroorganizama iz crijeva u vaginu što može izazvati infekciju.

Vrlo je važno dobro obrisati genitalne organe nakon pranja, jer je vlaga idealan ambijent za razmnožavanje štetnih mikroorganizama.

Pitanje odjeće
 • Kako biste izbjegli genitalne bolesti, ne morate se odreći kupanja: dovoljno je povećati oprez i pridržavati se nekoliko jednostavnih, ali važnih pravila.
 • Kupaći kostim treba promijeniti odmah po izlasku iz vode jer je vlaga idealan ambijent za razmnožavanje štetnih mikroorganizama.
 • Kad niste na plaži, nosite pamučno donje rublje, ali ne preusko kako se u njemu ne biste znojili: znojenje pospješuje propadanje sluznice vagine i time pospješuje razmnožavanje štetnih mikroorganizama.
 • I boja odjeće je važna: prednost dajte bijelom donjem rublju jer obojeno rublje može nadražiti sluznicu vagine zbog kemijskih tvari koje se koriste u bojenju tkanine.

Linker
28. svibanj 2024 21:59