SHUTTERSTOCK
moćno djelovanje

Upoznajte najbolji narodni lijek: potiče rad jetre i srca, poboljšava probavu, smiruje grčeve

Čaj ove biljke jedan je od najpopularnijih iz više dobrih razloga

U narodnoj se medicini primjenjuje za smirenje, za njegu kože, jačanje imuniteta, za zdravlje srca, naravno, za probavu, ali tu nije kraj popisa te se smatra vrlo svestranim lijekom. Mnoga djelovanja potvrđena su i znanstvenim istraživanjima. Smatra se da je kamilica jedna od najstarijih ljekovitih biljaka poznata čovjeku.

Tradicionalna medicina primjenjuje kamilicu kod cijelog niza bolesti i stanja.

Čaj od kamilice vjerojatno se najčešće primjenjuje za smirivanje grčeva u probavnom sustavu i za olakšavanje probave, čak i kod novorođenčadi od samo nekoliko tjedana. A ako ga mogu piti bebe, onda sigurno mora biti dobar! Studija objavljena u publikaciji „Phytomedicine” pokazala je da biljna formula čiji su glavni sastojci cvjetovi kamilice, listovi paprene metvice i korijen sladića pomaže spriječiti razvoj čira na želucu. Antioksidansi i ostali sastojci iz ove formule smanjuju izlučivanje kiseline i snižavaju razinu leukotrijena, upalnih posrednika, koji mogu sudjelovati u razvoju čira.

image
SHUTTERSTOCK

Utjecaj na probavu

Učinci kamilice na probavu i dalje se proučavaju, no višestoljetno iskustvo opravdava upotrebu kamilice u regulaciji rada probavnog sustava. Njene dobrobiti za probavu najbolje će doći do izražaja popijemo li šalicu čaja 30 minuta prije obroka.

Probavne smetnje nisu jedina boljka koju kamilica pomaže ublažiti. Ona djeluje protuupalno, antialergijski i antiseptički, opušta mišiće i umiruje, smiruje menstrualne i druge bolove, potiče rad jetre, dobra je i za njegu kose i kože te je čest sastojak kozmetičkih pripravaka.


Ublažava stres

Sastojci kamilice pomažu pri opuštanju te se smatra da čaj od kamilice umiruje, pomaže sniziti razinu stresa koju osjećamo i ublažiti anksioznost. Za najbolje rezultate u ovom slučaju preporučuje se popiti jednu do dvije šalice čaja od kamilice tijekom dana ili u trenucima u kojima se osjećamo osobito uznemireno.


Podupire imunosni sustav

Narodna medicina smatra da pijenje čaja od kamilice može podići obrambene snage organizma, što znači da nam može pomoći u borbi protiv prehlade i sličnih infektivnih bolesti. Aromatični miris kamilice pomaže u otvaranju začepljenih sinusa te se u tu svrhu preporučuje inhaliranje jakog čaja od kamilice. Tko se od nas nije, barem u djetinjstvu, glave pokrivene ručnikom znojio iznad lončića punog vruće vode i cvjetova kamilice? Treba istaknuti antibakterijsko, ali i umirujuće svojstvo kamilice, jer ono može pomoći u ublažavanju simptoma grlobolje. Studija koju je provelo Američko društvo kemičara analizirala je učinke redovitog konzumiranja kamilice na četrnaest dobrovoljaca koji su tijekom dva tjedna svakoga dana pili po pet šalica čaja od kamilice. Uzorke urina davali su svaki dan. Na kraju eksperimenta, sudionici su imali povišene razine hipurata i glicina, spojeva povezanih s antibakterijskim djelovanjem. Znanstvenici smatraju da postoji veza između polifenola u kamilici i pokazatelja koji upućuju na bolji rad imunosnog sustava kod osoba koje redovito piju čaj od kamilice. Neke male studije pokazuju i da bi kamilica mogla pomoći u inhibiranju rasta stanica tumora te da može biti korisna za mentalno zdravlje tijekom liječenja. Povezanost tek treba istražiti, a do tada šalica čaja od kamilice svaki dan sigurno neće naštetiti.

image
SHUTTERSTOCK

Poboljšava rad srca

Čaj od kamilice može pomoći i održavanju dobrog srčanog zdravlja. Studije, naime, pokazuju da može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i LDL (tzv. lošeg) kolesterola, kao i u uravnoteženju razina šećera u krvi. Iranska studija iz 2014. podijelila je 64 osobe u dobi između 30 i 60 godina na eksperimentalnu i kontrolnu skupinu. Prva skupina je tijekom osam tjedana pila čaj od kamilice tri puta na dan odmah nakon svakog obroka. Na kraju istraživanja imali su, u usporedbi s kontrolnom skupinom, značajno niže razine inzulina u serumu i smanjenu rezistenciju na inzulin povezanu s dijabetesom. U pregledu dvadeset ranijih studija, objavljenom u publikaciji „Nutrition Review”, znanstvenici su proučavali povezanost flavonoida s nižim rizikom za kardiovaskularne bolesti. Pokazalo se da flavonoidi utječu na smanjenje učestalosti srčanih bolesti u europskoj i američkoj populaciji.

Na što treba paziti

Čaj od kamilice za većinu je ljudi potpuno siguran za konzumaciju, no neželjeni učinci ponekad su mogući, a treba imati na umu i njegovo sedativno djelovanje. Tko je alergičan na biljke iz porodice glavočika, treba biti oprezan pri pijenju čaja od kamilice. Trebale bi ga izbjegavati osobe s poznatom alergijom na kamilicu, krizanteme, tratinčice, neven i ambroziju. Kamilica sadrži male količine kumarina koji može utjecati na razrjeđivanje krvi. Obično probleme mogu izazvati samo visoke doze, no preporučuje se ne piti čaj od kamilice dva tjedna prije kirurškog zahvata. Dugoročni učinci sastojaka kamilice u trudnoći tek su predmet istraživanja. Obično se trudnicama preporučuje da izbjegavaju piti čaj od kamilice.

Linker
06. rujan 2024 18:30