SHUTTERSTOCK
ODVOJITE VRIJEME

U pet minuta izračunajte koliki je vaš rizik od raka vrata maternice

Kalkulator/upitnik sadrži između 10 i 14 anonimnih pitanja koja korisnik treba ispuniti

Trećina svih oboljelih od raka vrata maternice u Hrvatskoj mlađa je od 50 godina, odnosno, to je rak koji u prosjeku zahvaća mlađe žene i znamo da je ova vrsta raka sprječiva u više od 99,9 posto slučajeva. Stoga možemo reći da je rak vrata maternice najpreventabilniji rak općenito u ljudskoj populaciji.

Mjestom na kojem se nalazi, vrat maternice pogoduje ranoj dijagnostici, uz sve metode koje imamo na raspolaganju -– primarne prevencije, zdravstvenog prosvjećivanja i cijepljenja te otkrivanja u ranom stadiju raka ili u njegovim predstadijima ginekološkim pregledima.

Izlječivost raka vrata maternice ovisi o stupnju u kojem se rak vrata maternice pronađe. Ako se pronađe u premalignim stupnjevima, onda je izlječivost gotovo 100 postotna, u prvom stupnju gotovo 90 posto, a sa svakim daljnjim stupnjem bolesti taj uspjeh se smanjuje.

Edukacija i podizanje svijesti o važnosti izbjegavanja rizika i primjene zaštitnih ponašanja važan su dio prevencije, stoga interaktivni sadržaj može biti koristan i učinkovit doprinos u edukaciji o prevenciji raka vrata maternice, razumijevanju i poznavanju rizika za njegov razvoj i poticanju žena na usvajanje zaštitnih ponašanja i brige o svom zdravlju, piše HZJZ.


Kalkulator rizika

Cilj kalkulatora rizika je uz pomoć interaktivnog i edukativnog online alata pružiti mogućnost grube procjene rizika od raka vrata maternice kod žena te podsjetiti na zaštitne metode koje imamo na raspolaganju.

Kalkulator/upitnik sadrži između 10 i 14 anonimnih pitanja koja korisnik treba ispuniti. Pitanja su vezana uz osnovne demografske podatke, elemente iz ginekološkog, spolnog i reproduktivnog zdravlja i zdravstvenog ponašanja te se odgovorima dobiva procjena rizika za razvoj raka vrata maternice.

Rezultati se korisniku prikazuju u četiri kategorije, ovisno o odgovorima. Rezultat može biti: nema rizika, mali rizik, usmjereni rizik ili visoki rizik.

Odvoji par minuta za sebe i ispuni kalkulator za procjenu rizika od razvoja raka vrata maternice.

Ovaj kalkulator rizika namijenjen je isključivo uporabi u informativne i edukativne svrhe i nije zamjena za pružanje liječničkih savjeta ili profesionalnih zdravstvenih usluga. Procjena rizika dobivena korištenjem kalkulatora ne može zamijeniti liječnički pregled niti je namijenjena dijagnosticiranju raka.

No, uvijek možete imati koristi od povećanja znanja o rizicima za određenu bolest i preporukama za zaštitu zdravlja.

KALKULATOR MOŽETE PRONAĆI OVDJE.

Linker
13. lipanj 2024 09:32