SHUTTERSTOCK
besplatno

U Hrvatskoj od zatajivanja srca boluje oko 80.000 osoba, provjerite svoj rizik

Dođite u subotu na Trg bana Josipa Jelačića i provjerite čimbenike rizika kardiovaskularnih bolesti besplatnim testiranjima

Zatajivanje srca je jedna od najčešćih zloćudnih bolesti u svijetu, čak dva posto populacije boluje od zatajivanja srca, točnije oko 80.000 osoba u Hrvatskoj ima dijagnosticiranu bolest zatajenja srca. Smrtnost ove bolesti je iznimno visoka, nažalost 50 posto pacijenata kojima je dijagnosticirana bolest zatajivanja srca, umire unutar pet godina. Prognoze preživljavanja ove bolesti daleko su lošije od mnogih oblika karcinoma.

Povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o zatajivanju srca Hrvatsko Kardiološko društvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Zakladom Hrvatska kuća srca organizira javno zdravstvenu akciju 25. svibnja u subotu u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića od 9.30 do 13.00 sati. U sklopu javno zdravstvene akcije liječnici i medicinsko osoblje informirat će građane o rizicima zatajivanja srca, mogućnostima dijagnostike te liječenju.

Budite odgovorni

Tim povodom građani će imati priliku besplatno provjeriti vlastite čimbenike rizika - visina arterijskog tlaka, razina glukoze i kolesterola u krvi - te će dobiti savjete o zdravom načinu života, ponajprije o zdravoj prehrani.

Važno je znati da su najčešći čimbenici rizika bolesti zatajivanja srca upravo koronarna bolest, odnosno prekasno liječen infarkt miokarda, zatim višegodišnja neliječenja arterijska hipertenzija, šećerna bolest (oko jedne trećine ili više oboljelih od dijabetesa boluje od zatajivanja srca), pretilost i poremećaj metabolizma masnoća u krvi koji pogoduje nastanku ateroskleroze koronarnih arterija.

Jedan od glavnih ciljeva ove javnozdravstvene kampanje je podizanje svijesti o važnosti rane i ispravne dijagnostike ove bolesti. Naime, moderno liječenje je učinkovito i može USPORITI NAPREDOVANJE BOLESTI, kao i produljiti preživljavanje za 10 ili više godina. Optimalno liječenje poboljšava KAKVOĆU ŽIVOTA, funkcijsku sposobnosti, smanjuje potrebu za hospitalizacijama, sprječava akutizaciju bolesti i PRODULJUJE PREŽIVLJAVANJE.

Na Trgu bana Josipa Jelačića uz besplatna testiranja i provjeru kardiovaskularnog rizika, svi zainteresirani građani moći će naučiti postupak kardio-pulmonalne reanimacije kojeg u sklopu projekta „Oživi me“ provodi Zaklada Hrvatska kuća srca i Udruga StEPP, a ovim povodom priključit će im se i Studentska sekcija za kardiologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Udruga studenata prehrambeno biotehnološkog fakulteta PROBION te Hrvatska udruga kardioloških medicinskih sestara.

Budite odgovorni prema svojem zdravlju, dođite u subotu na Trg bana Josipa Jelačića i informirajte se o bolesti zatajenja srca.

Linker
22. svibanj 2024 12:27