Dječje prehlade su noćna mora svakog roditelja i ponekad se čini da traju od listopada do svibnja.
 Foto: iStock
Pobijedite viruse

Trikovi za jačanje dječjeg imuniteta

Iz prehrane izbacite aditive, konzervanse i šećere, ne pretrpavajte dijete aktivnostima, omogućite mu dovoljno sati sna i, ako treba, uvedite dodatke prehrani.

S hladnijim danima vaše dijete su opet počeli napadati virusi. Roditeljima mlađe djece šmrkav nos je često glavna asocijacija na jesen i zimu. Iako je gotovo nemoguće izbjeći ih, uz bolji imunitet mališani će se lakše izboriti s virusima i duže ostati zdravi. Postoji nekoliko trikova za njegovo jačanje.

Zdrava prehrana

Imunološki sustav otežano funkcionira ako je stalno bombardiran hranom punom aditiva, konzervansa i šećera. Istraživanja su pokazala kako šećer suzbija djelovanje imunološkog sustava. Djetetu najviše nudite povrće, voće, sjemenke i orašaste plodove, mahunarke, jaja i meso.

Vrijeme za odmor

U današnjem ubrzanom svijetu nisu samo odrasli pod stresom. Već sam boravak djeteta u vrtiću ili školi, često i duže od osam sati, je vrlo iscrpljujuć. Organizam najmlađih isto reagira na stres kao i kod odraslih, porastom razine kortizola i adrenalina. Ako se povišena razina hormona stresa zadržava kroz duže vrijeme, smanjuje se imunološki odgovor tijela. Zato dijete ne pretrpavajte izvanškolskim aktivnostima i omogućite mu dovoljno vremena za odmor i igru.

Dovoljno sna

Djeca, ovisno o dobi, trebaju spavati između 10 i 14 sati dnevno. Zato budite dosljedni u njihovom odlasku u krevet na vrijeme. Također, za pravilno lučenje melatonina (hormona spavanja), djeca trebaju kvalitetan san. To znači da u sobi mora biti mrak i tišina. Dokazano je kako elektromagnetske frekvencije utječu na kvalitetu sna, zato isključite sve električne uređaje u dječjoj sobi ili ih, još bolje, držite u drugoj prostoriji.

Foto: iStock
Iako djeca često odgađaju odlazak na spavanje, u tome budite dosljedni.

Dodaci prehrani

Vitamini i minerali vrlo se često povezuju s pravilnim funkcioniranjem imunološkog sustava, a to se posebno odnosi na antioksidanse –vitamine A, C i E te selen i cink.

Pčelinji proizvodi – med, propolis i matična mliječ – iz davnina se koriste kao snažna potporna sredstva za jačanje imunološkog sustava. Med se u prehranu djeteta može uvesti nakon prvog rođendana, dok se ostali pčelinji proizvodi ne preporučuju prije navršene treće godine.

Za obrambene sposobnosti mladog organizma, ali i za pravilan razvoj kognitivnih funkcija, važne su i omega-3 masne kiseline. Istraživanja su pokazala kako unos beta–glukana poboljšava rad imunološkog sustava jačajući obrambene sposobnosti makrofaga, neutrofila i stanica ubojica koje su ključne u obrani od raznih bakterija, virusa, gljivica i parazita.

Optimalna crijevna flora

Probiotici su korisne bakterije koje prirodno borave u našim crijevima. Oni štite naš probavni sustav, pomažu u probavi i izlučivanju štetenih stvari time štiteći od napada bakterija i virusa. Kada se ta bakterijska ravnoteža poremeti, pada sposobnost imunološkog sustava za obranu od infekcija. Zato su korisni probiotski dodaci prehrani.

Linker
20. rujan 2024 11:32