SHUTTERSTOCK
studija

Tretmani iglicama mogu podići kvalitetu života kod Parkinsona

Dobrobiti tretiranja mogu potrajati osam tjedana

Akupunktura značajno podiže kvalitetu spavanja kod osoba s Parkinsonovom bolešću, a dobrobiti tretiranja mogu potrajati osam tjedana, pokazalo je novo kliničko istraživanje koje su proveli kineski znanstvenici. Dio sudionika primio je prave tretmane iglicama za akupunkturu, dok je kontrolna skupina primila imitaciju tretmana, tzv. lažnu akupunkturu u kojoj se iglice zapravo ne ubadaju u kožu. Sudionici su imali između 30 i 80 godina, svi su imali umjerene ili ozbiljne probleme sa spavanjem i redovno su uzimali lijekove protiv Parkinsonove bolesti.

Poboljšanje su osjetile obje skupine, no prva je skupina imala znatno veća poboljšanja te su dobrobiti osjećali na kontroli četiri tjedna nakon liječenja i tijekom dodatna četiri tjedna praćenja.

- Uzimajući u obzir interakciju između kvalitete spavanja i motoričkih simptoma kod oboljelih, kao i djelovanja lošeg sna na kvalitetu života, proizlazi da ublažavanjem poremećaja spavanja akupunktura poboljšava sveukupnu funkciju i kvalitetu života kod sudionika s Parkinsonovom bolesti - rekli su autori studije.

Linker
27. rujan 2024 15:32