Foto: Vedran Peteh/CROPIX
Savjeti pedijatrice

Trebaju li djeci dodaci prehrani za jačanje imuniteta? Pedijatrica: Ovo su osnove koje treba znati svaki roditelj

Pedijatrica dr. Venera Zaharijev Španiček donosi mini vodič za roditelje


Jačanje imuniteta počinje od najranije dobi djeteta, tako da se imunitet gradi kroz cijeli život. Prehrana, spavanje, boravak na svježem zraku, među najzvažnijim su faktorima potrebnim za dobar obrambeni sustav. Kod novorođenčadi je imunitet nerazvijen i potrebno ga je razvijati kako dijete raste, ističe pedijatrica dr. Venera Zaharijev Španiček, te navodi osnove koje treba poznavati svaki roditelj.

- Za razvoj imuniteta vrlo je važna zdrava prehrana. Kod dojenčeta je to isključivo dojenje do šestog mjeseca života jer je majčino mlijeko nutritivnim sastavom prilagođeno točno određenoj dobi djeteta. Majčino mlijeko sadrži i žive stanice, faktore rasta i imunoprotektivne sastojke koji štite bebu. Prehrana adaptiranim mlijekom samo je zamjena za majčino mlijeko u slučaju da majka ne može dojiti. Ovisno o spremnosti dojenčeta, potrebno je uvesti nadohranu između četvrtog i šestog mjeseca života. Nadohrana treba biti izbalansirana i zdrava, obično se uvode prvo povrtne kašice, potom voćne i žitne - kaže pedijatrica Zaharijev Španiček i ističe da su, uz prehranu, za razvoj imuniteta važni i pravilan ritam spavanja, poticanje motoričkih aktivnosti ovisno o dobi, ugodna obiteljska atmosfera, što dulji boravak na svježem zraku.

Za razvoj imuniteta provodi se i cijepljenje tijekom prve godine života, a i dalje. Tako beba stječe imunitet od mnogih zaraznih bolesti. Cijepi se protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, hemofilus influence, protiv hepatitisa B i pneumokoka te u dobi od 12 mjeseci i protiv ospica, rubeole i mumpsa, navodi liječnica.

image
SHUTTERSTOCK

Vrtić i škola

Kada dijete krene u vrtić, počinje se družiti i biti u kontaktu s djecom iste ili slične dobi te imunosni sustav dolazi u kontakt s brojnim virusima i bakterijama s kojima se do tada nije susreo. Zbog bliskog kontakta male djece, to je teško izbjeći. Kao posljedica javljaju se česte infekcije respiratornog sustava (rinitis, upala uha i bronhitis) kao i simptomi gastrointestinalnog sustava (mučnina, proljevi i povraćanja).

- U toj dobi je vrlo važno djecu naučiti higijenskim navikama kao što su pravilno pranje zubi i pranje ruku. Naravno, važno je voditi brigu da djeca imaju zdravu i izbalansiranu prehranu, da borave što više na svježem zraku u igri, trčanju, skakanju. Sve to pozitivno utječe na cjelokupni razvoj imunosnog sustava. U vrtiću veliku ulogu imaju i odgojitelji, koji svakako trebaju poticati i učiti djecu zdravim higijenskim navikama, paziti da djeca imaju prilagođene obroke s mnogo vlakana, svježeg voća i povrća. Važna je i igra, kao i poslijepodnevni odmor. U vrtićkoj je dobi za jačanje imuniteta važno nastaviti s cijepljenjem prema programu cijepljenja - tumači dr. Zaharijev Španiček.

Kod školske je djece imunosni sustav relativno razvijen, ali se i dalje mora štititi cijepljenjem, zdravom prehranom, zdravim životnim stilovima i dodacima prehrani kao što su vitamini i preparati za jačanje imuniteta, kaže pedijatrica. Prehrana je važan faktor u jačanju imuniteta, ona mora biti raznolika i izbalansirana ovisno o dobi djete te o njegovim potrebama. Kod djece koja se bave sportom potrebni su obroci s dodatnim kalorijama. Važno je paziti i kod prehrane djece s nekim alergijama (alergija na kravlje mlijeko, jaja ili orašaste plodove), kako bi im se ponudila hrana bez navedenog alergena. Jednako je važno voditi brigu o djeci koja su na posebnoj prehrani zbog neke kronične bolesti (dijabetes, celijakija, fenilketonurija).


Što izbaciti iz prehrane

Pored navedenoga, važno je, ističe pedijatrica, paziti i da djeca imaju ustaljen ritam hranjenja, odnosno broj obroka te da se obroci ne preskaču. Prave obroke nikad ne treba nadomještati grickalicama, slatkišima ili zaslađenim sokovima koji su puni nezdravih kalorija.

- Važno je stvoriti pozitivno obiteljsko okruženje, dobro je pripremati hranu zajedno s djecom, posebno onu koju baš ne vole jesti ili napraviti od namirnica neke zabavne oblike, ukrasiti dječji tanjur, kako bi im hranjenje bilo zanimljivije i kako bi zavoljeli njima ne baš tako ukusnu, ali svakako zdravu namirnicu - predlaže dr. Zaharijev Španiček.

image
SHUTTERSTOCK

Vitamini i minerali

Izbalansirana prehrana osigurat će djetetu sve nutrijente potrebne za razvoj imuniteta, no potrebna je i pomoć u obliku dodataka prehrani.

Kod izbora pripravka za jačanje imuniteta svakako se treba posavjetovati s izabranim pedijatrom koji najbolje poznaje dijete i koji će preporučiti pripravak koji je najprikladniji za pojedino dijete, savjetuje liječnica.

Za imunitet su važni svi vitamini, no od najranije dobi se kod dojenčeta primjenjuje vitamin D, cijelu prvu godinu života i u drugoj godini u zimskim mjesecima. Vitamin D djeluje na razvoj kostiju i mišića i dobar je za jačanje imuniteta. Imunitet se može jačati i dodatnim preparatima, vitaminima, svakako uz preporuku i savjet liječnika i ljekarnika. Evo što se preporučuje od dodataka prehrani.

Tijekom jesenskim mjeseci prije polaska u vrtić ili školu svakako se preporučuju multivitaminski pripravci koji sadrže minerale i vitamine potrebne za jačanje imuniteta u predstojećim zimskim mjesecima, kada su djeca najizloženija infekcijama. Obično multivitaminski pripravci sadrže vitamine C, D, E, B3, folnu kiselinu, kao i mineral cink koji pridonosi normalnoj funkciji imunološkog sustava. Izbalansirana kombinacija vitamina C, E i cinka štiti stanice od oksidativnog stresa, dok folna kiselina i vitamini C i B3 pomažu smanjiti umor i iscrpljenost.

Preporuka je i neko vrijeme prije odlaska u kolektiv započeti s uzimanjem probiotika, koji djeluju na mikrofloru crijeva jer sadrže velike količine "dobrih" bakterija koje štite probavni, kao i respiratorni sustav od infekcija. Obično se preporučuje uzimati ih kroz mjesec dan svaki dan prije polaska ili na početku polaska u kolektiv.

• Imunomodulatori (imunostimulatori) su glukani (beta-glukani) tj. visoko pročišćene prirodne bioaktivne tvari izolirane iz pojedinih gljiva. Obično dolaze u kombinaciji s vitaminom C i cinkom, s ciljem što jačeg djelovanja na imunološki sustav. Kako objašnjava pedijatrica, beta-glukane se preporučuje koristiti nekoliko mjeseci, obično se počinju uzimati u jesenskim mjesecima te se nastavljaju uzimati tijekom zimskih mjeseci. Najčešće se pripravke s beta-glukanom preporučuje kontinuirano primjenjivati barem tri mjeseca, nekad i do šest mjeseci, u dozi primjerenoj dječjoj dobi i tjelesnoj težini. Za poneke pripravke beta-glukana preporučuje se u slučaju akutne infekcije u prva tri dana primjenjivati dvostruku dozu pripravka.

• Med, propolis i matična mliječ prirodni su imunostimulatori i vrlo su važni za imunitet te se daju u doba kada su česte respiratorne infekcije, to su jesenski i zimski mjeseci. Važno je napomenuti, ističe dr. Zaharijev Španiček, da se med i preparati od meda ne preporučuju kod djece mlađe od dvije godine.

Za pojačanje imuniteta može se uzimati i preparat kolostrum. Kolostrum je prvo mlijeko (majčino), a preparat koji se preporučuje treba sadržavati biološki aktivne molekule kao što je imunoglobulin G (IgG) koji se dobiva od mlijeka krava. Takvi pripravci primjenjivi su za djecu stariju od dvije godine. Važnom u jačanju imuniteta pokazala se i biljka ehinaceja koju sadrže neki pripravci dostupni u ljekarnama. Dr. Zaharijev Španiček ovome dodaje da kod kupnje pripravaka namijenjenih djeci treba obratiti pozornost na to za koju su dob registrirani. Uz to, pripravci koji se daju djeci ne smiju sadržavati alkohol.

Linker
16. rujan 2024 14:32