Korištenje antiperspiranata samo je jedan od mogućih uzroka.
 Foto: iStock
Vrlo je često i neugodno

Svrbe vas pazusi? Evo i zašto

Ako ste eliminirali sve moguće uzroke i svrbež ne prolazi ni za pet dana, otiđite dermatologu, koji će vam propisati oralnu terapiju.

Kad je riječ o pazusima, najčešći problem o kojem se govori je znojenje, no svrbež ispod pazuha također je česta pojava i može biti vrlo neugodan.

Način ublažavanja svrbeža ovisi o tome što ga je uzrokovalo.

Najčešći krivci

Među najčešćim krivcima za to su parfemi iz sapuna, gelova za tuširanje ili deterdženta za pranje rublja koji djeluju izrazito nadražujuće na nježnu kožu ispod pazuha na kojoj su česta i mikrooštećenja od brijanja. Ako je to uzrok, treba koristiti deterdžente koji ne sadrže parfeme te kožu pazuha mazati 1-postotnom hidrokortizonskom kremom. Ako to ne pomogne, znači da je uzrok svrbeža nešto drugo. Moglo bi se raditi o gljivičnoj infekciji i u tom slučaju područje možete mazati protugljivičnom kremom koja se može kupiti bez recepta, i to istom onom kakva se koristi za gljivične infekcije vagine.

Što ako ne prođe

Ako svrbež ne prođe za pet dana, otiđite dermatologu, koji će vam propisati oralnu terapiju. Još jedan mogući uzrok svrbeža ispod pazuha je znoj. Kad uđete debelo odjeveni u pregrijanu prostoriju, pazusi se mogu naglo oznojiti, znoj zatim izvuče iz kože svu vlagu, a to za posljedicu ima isušenost kože koja se očituje svrbežom.

Rješenje za taj problem je korištenje antiperspiranta umjesto dezodoransa, jer on aktivno sprečava znojenje i isušivanje kože ispod pazuha.

Linker
05. ožujak 2024 20:19