SHUTTERSTOCK
dobro je znati

Stručnjaci upozoravaju: Jedan simptom NIKADA ne smijete zanemariti, mogao bi biti znak raka ili bolesti štitnjače

Važno je rano uočiti različite signale koje nam tijelo šalje

Nenamjerno mršavljenje često se doživljava kao pozitivna promjena, posebno u društvu koje cijeni vitku liniju. Međutim, kada kile počnu padati bez ikakvog svjesnog napora, to može biti znak koji signalizira zdravstvene probleme. Za razliku od gubitka težine koji se postiže zdravom prehranom i tjelovježbom, nenamjerni gubitak težine može biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema, od metaboličkih poremećaja i kroničnih bolesti do psiholoških problema. Važno je znati rano uočiti različite zdravstvene probleme na koje nenamjerni gubitak težine može ukazati kako bi se moglo i pravovremeno reagirati.


Hipertireoza - pojačan rad štitnjače

Preaktivna štitnjača, medicinski poznata kao hipertireoza, može dovesti do raznih simptoma kao što su promjene raspoloženja, slabost mišića i žeđ. To stanje značajno utječe na metabolizam, uzrokujući brzi gubitak težine unatoč povećanom apetitu. Štitnjača proizvodi hormone trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), koji reguliraju brzinu metabolizma u tijelu, a kada se ti hormoni prekomjerno proizvode, metabolizam se ubrzava, što dovodi do gubitka kilograma.


Dijabetes

Brzi gubitak težine također može biti simptom dijabetesa, osobito dijabetesa tipa 1. To se događa kada tijelu nedostaje dovoljno inzulina za transport glukoze iz krvi u stanice za energiju. Tada tijelo sagorijeva masnoće i mišiće za energiju, što dovodi do gubitka kilograma.

image
SHUTTERSTOCK

Upalna bolest crijeva

Stanja kao što su Crohnova bolest i ulcerozni kolitis, vrste upalne bolesti crijeva (IBD), mogu dovesti do značajnog gubitka težine. Ove bolesti uzrokuju upalu u probavnom traktu, što narušava sposobnost tijela da apsorbira hranjive tvari iz hrane, to rezultira gubitkom težine i pothranjenošću. Ostali simptomi uključuju bolove u trbuhu, dijareju, rektalno krvarenje i kronični umor.


Rak

Nenamjerni gubitak težine čest je simptom i kod mnogih vrsta raka, osobito kod karcinoma gornjeg dijela gastrointestinalnog trakta poput raka želuca i jetre. Cancer Research UK ističe da do 80 posto osoba s uznapredovalim rakom doživljava kaheksiju, stanje koje karakterizira ekstremni gubitak mišića i masti. Ovaj sindrom se može pojaviti i kod drugih ozbiljnih bolesti kao što su HIV, bolesti bubrega i bolesti srca, koje su često potaknute upalom koja potiče gubitak mišića i uzima energiju od ostatka tijela.


Stres i mentalno zdravlje: psihološki okidači

Psihološki stres također može biti uzrok nenamjernom gubitku kilograma. Događaji poput gubitka voljene osobe, razvoda ili gubitka posla mogu smanjiti apetit i dovesti do gubitka težine, a dugotrajni stres povećava razinu hormona poput kortizola i adrenalina, koji mogu potisnuti apetit i poremetiti probavu. Osim toga, ponašanja poput nervoznog vrpoljenja ili tapkanja nogama mogu sagorjeti dodatne kalorije, pridonoseći gubitku težine.

Depresija, anksioznost i poremećaji prehrane kao što su anoreksija i bulimija druga su stanja mentalnog zdravlja koja mogu značajnije utjecati na gubitak težine. Ovi poremećaji često uključuju restriktivne prehrambene navike i pretjeranu usredotočenost na tjelesnu težinu i sam izgled tijela.

Linker
24. kolovoz 2024 18:33