SHUTTERSTOCK
evo odgovora

Strah od infarkta - je li čišćenje snijega jednako opasno za sve ili je to ipak samo rijetka pojava?

Što je to tako opasno u čišćenju snijega?

Možda ste čuli za ljude, naročito one starije životne dobi, koji su dobili srčani udar nakon čišćenja snijega. Što je to tako opasno u čišćenju snijega? Je li jednako opasno za sve ili je to ipak samo rijetka pojava?


Čišćenje snijega je vrlo naporna fizička aktivnost

Veza između čišćenja snijega i srčanih problema je stvarna. Američko udruženje za srce navodi nekoliko studija koje su otkrile da postoji povećana učestalost srčanih udara i iznenadnih smrti nakon snježnih oluja. Čišćenje snijega je vrlo naporan posao, može izazvati povišenje krvnog tlaka te ubrzati puls i to znatno iznad vrijednosti koje se smatraju sigurnim za osobe koje vode sjedalački način života i imaju srčane bolesti. I hladne temperature povećavaju šanse za pojavu boli u prsima, vjerojatno zbog toga što se žile na hladnoći sužavaju.


Tko bi se trebao posavjetovati s liječnikom prije nego što se baci na čišćenje snijega?

Vjerojatno ste mnogo puta čuli da se ljudima preporučuje savjetovanje s liječnikom prije nego što započnu neki program tjelovježbe, a to vrijedi i za čišćenje snijega koje je također tjelovježba i to vrlo intenzivna. Naravno, većina ljudi ne treba savjetovanje s liječnikom prije tjelovježbe, no to ovisi o vašoj anamnezi, kao i o tome koliko će tjelovježba biti zahtjevna. S obzirom na to da je čišćenje snijega intenzivna tjelovježba, trebali biste poslušati tu preporuku.

Imate li neku kardiovaskularnu bolest, dijabetes ili bolest bubrega te ako trenutačno niste u nekom intenzivnom treningu ili programu vježbanja, trebali biste porazgovarati s liječnikom prije nego što počnete s vježbanjem. Isto vrijedi neovisno o tome je li intenzivna tjelovježba koje se namjeravate primiti trčanje, crossfit ili čišćenje snježnog pokrivača ispred vašeg ulaza.


Ni guranje stroja za čišćenje snijega nije mačji kašalj

Možda će vas iznenaditi, ali upozorenja koja se odnose na čišćenje snijega, vrijede i za korištenje stroja za čišćenje snijega. I to se također smatra zahtjevnom fizičkom aktivnošću iako bi, barem u teoriji, trebao biti lakši zadatak jer dio posla ipak odrađuje stroj.


Kako smanjiti svoj rizik za srčani udar

U izvješću Američkog udruženja za srce, kardiolozi preporučuju da osobe koje su bile podvrgnute bypassu ili koronarnoj angioplastici ili koje su već preživjele srčani ili moždani udar ne čiste same snijeg. Tu uključuju i sadašnje i bivše pušače, osobe s dijabetesom, pretile osobe, osobe s hipertenzijom, povišenim kolesterolom te osobe koje inače nisu fizički aktivne.

Ako ste dovoljno zdravi da je čišćenje snijega za vas sigurno, svejedno biste trebali poduzeti neke mjere opreza kako bi ta aktivnost bilo što „nježnija” prema vašem tijelu. Iako je i guranje stroja za čišćenje snijega naporan posao, ipak je lakši nego čišćenje snijega lopatom. A ako baš morate čistiti snijeg lopatom, imajte na umu da je za tijelo puno lakše guranje lopate nego stalno podizanje pune lopate.

Odličan savjet je i da tijekom jednog naleta snijega čistite snijeg u nekoliko navrata. Umjesto da čekate da se nakupi dvadeset centimetara snijega na tlu, izađite čim se napravi sloj od pet centimetara i čišćenje će biti višestruko lakše. Ponovite postupak još dva puta i poštedjet ćete svoje tijelo prevelikog napora. Imat ćete očišćen ulaz i to bez da ste se morali hrvati sa snijegom do koljena.

I napomena za kraj: stalno budite svjesni svog tijela dok čistite snijeg te odmah prekinite ako se ne osjećate dobro. Ili, prema naputku Američkog udruženja za srce: osjetite li bol ili pritisak u prsima ili nepravilan ritam rada srca, odmah prekinite to što radite. Pozovite hitnu pomoć ako navedeni simptomi ne prestanu ubrzo nakon što ste prestali s čišćenjem.

Linker
25. srpanj 2024 13:52