Prije nego se uspaničarite, provjerite da li ste napravili baš sve što ste mogli.
 Foto: iStock
Treba znati

SOS vodič koji će trebati svakoj mami

Kad dijete dobije visoku temperaturu, što je najčešće uzrok upale grla, nosa ili uha, roditelji obično pohitaju pedijatru ili na hitnu. No, što učiniti kada dijete dobije proljev?

Kad su djeca mala i ne znaju nam reći što ih muči, već smo u situaciji samo slijediti vidljive simptome, često se dogodi da se uspaničarimo i onda kad za to nema razloga.

Jedan od tih je i proljev. Istina, nije nimalo ugodno vidjeti dijete kako se grči, malo-malo mu mijenjati pelenu i njegovati iziritiranu kožu na guzi i preponama. Još je manje ugodno "razbijati glavu" što je dijete moglo pojesti da dobije proljev ili, pak, što mu sad dati jesti da se proljev zaustavi. No, ako vas to barem malo može utješiti, proljev kod djece najčešće možemo "izliječiti" i sami - bez liječnika, jokera "pitaj mamu" ili kasnonoćnog zvonjenja susjedi koja je medicinska sestra.

Koji su mu najčešći uzroci te kako liječiti proljev, a kada je potrebno konzultirati liječnika - pogledajte u nastavku.

I ne zaboravite - uz dovoljan unos tekućine, nikako ne zaboravite i na dobre bakterije!

Zašto dobre bakterije?

Lactobacillus reuteri jest dobra bakterija koja je prirodno prisutna u crijevima čovjeka, a može se unositi i dodacima prehrani kako bi se potaknula ravnoteža dobrih bakterija u crijevima. Nekoliko je istraživanja pokazalo da ovaj bakterijski soj može biti koristan i kao pomoć pri ublažavanju dojenačkih kolika.

Također, uzimanje dobrih bakterija prilikom i nakon uzimanja antibiotika može pomoći u sprječavanju narušavanja ravnoteže crijevne mikroflore. Naime, antibiotici ne samo da ubijaju patogene bakterije zbog kojih su i indicirani, već ubijaju i dobre bakterije u crijevima, što može dovesti do proljeva. Unošenjem pripravaka s dobrim bakterijama smanjuje se mogućnost dobivanja takvih proljeva.


Ovdje možete doznati kada je proljev kod djece razlog za posjet liječniku.

Linker
17. srpanj 2024 14:41