SHUTTERSTOCK
Istraživanje tjedna

Slatki pelin obećava u liječenju sindroma policističnih jajnika

Ovo je nada za deset posto žena reproduktivne dobi koje žive s PCOS-om

Drevni kineski lijek za malariju mogao bi ponuditi novu nadu za žene reproduktivne dobi koje žive sa sindromom policističnih jajnika (PCOS), još uvijek slabo shvaćenim endokrinim poremećajem koji uzrokuje hormonalnu neravnotežu, nepravilna razdoblja i ciste u jajnicima.

Glavni čimbenici rizika za PCOS

- PCOS je među najčešćim poremećajima žena reproduktivne dobi. Glavni je čimbenik rizika za pretilost, dijabetes tipa 2 i srčane bolesti te je vodeći uzrok neplodnosti - rekla je endokrinologinja prof. dr. Andrea Dunaif s Medicinskog fakulteta Icahn na Mount Sinaiju u New Yorku, koja proučava dijabetes i zdravlje žena.

Unatoč tome, za PCOS nema posebnog lijeka iako je u ranoj fazi trenutačno nekoliko kliničkih ispitivanja. Procjenjuje se da deset posto žena reproduktivne dobi ima PCOS, a mnoge od njih koriste oralne kontraceptive koji pomažu u smirivanju simptoma.

Studija

U novoj studiji, derivat artemisinina - molekule koja dolazi iz biljke slatkog pelina (artemisia annua), koja se u Kini koristi već 2000 godina, a od sedamdesetih godina prošlog stoljeća masovno se rabi kao lijek protiv malarije - pomogao je ublažiti simptome PCOS-a u pokusima na životinjama i zasad na maloj skupini žena. Ranije je već glavni autor studije dr. Qi-qun Tang otkrio da artemether, kako je nazvao derivat, može povećati termogenezu, pojačavajući metabolizam. Pokazalo se da artemether smanjuje razinu testosterona u serumu i anti-Müllerovih hormona koji su veći kod žena s PCOS-om. Koristeći ultrazvuk, istraživači su otkrili da je broj antralnih folikula (također veći od normalnog s PCOS-om) smanjen. Sve sudionice imale su redovite menstrualne cikluse tijekom liječenja i nije bilo značajnijih nuspojava. Redoviti menstrualni ciklusi sugeriraju da postoji ovulacija, što može rezultirati začećem, snižavanje razine androgena moglo bi poboljšati značajan dio simptoma PCOS-a. No istraživanje nije zabilježilo poboljšanje osjetljivosti na inzulin među ženama, što sugerira da ciljanje androgena možda neće pomoći kod metaboličkih bolesti.

Linker
23. lipanj 2024 09:02