SHUTTERSTOCK
jeste li znali

Šest neobičnih simptoma menopauze na koje sigurno ne obraćate pažnju

Problemi s oralnim zdravljem izazvani menopauzom proizlaze iz hormonalnih fluktuacija


Menopauza najčešće se povezuje sa simptomima poput valova vrućine i promjena raspoloženja, ali ti simptomi se mogu pojaviti i na ponešto neočekivanim mjestima, poput vaših usta. Vjerovali ili ne, vaš stomatolog možda može primijetiti prve znakove menopauze i prije vas, a simptomi poput suhih usta, krvarenja desnih i herpes nisu samo slučajnost - povezani su s hormonalnim promjenama koje se događaju u vašem tijelu. Razumijevanje načina na koji vaše oralno zdravlje može odražavati ono što se događa unutra može vam pomoći da ostanete na vrhu svog zdravlja.

Uzroci problema s oralnim zdravljem tijekom menopauze

Problemi s oralnim zdravljem izazvani menopauzom proizlaze iz hormonalnih fluktuacija, prvenstveno pada razine estrogena. Ovo smanjenje može uzrokovati suhoću u različitim dijelovima tijela, uključujući usta. Prema studiji australskog Dental Journala, smanjenje estrogena dovodi do smanjene proizvodnje sline, što utječe na sposobnost usta da se očiste, neutraliziraju kiseline i zaštite od karijesa i bolesti desni.

Uobičajeni oralni simptomi menopauze

Suha usta

Suha usta, ili kserostomija, česta su tijekom menopauze, a gotovo polovica žena u menopauzi doživljava smanjen protok sline, prema studiji u časopisu Journal of International Society and Preventive &; Community Dentistry. Nedostatak sline može učiniti da se usta osjećaju kao da su ispunjena pijeskom, što dovodi do nelagode i povećanog rizika od stomatoloških problema.

Sindrom pečenja u ustima

Sindrom gorućih usta uključuje trajni osjećaj pečenja u ustima bez očitog uzroka. Tijekom menopauze to se može manifestirati kao peckanje, trnci i bol u desni, jeziku, usnama i obrazima. Do 33 posto žena u menopauzi doživljava ovo stanje, koje također može biti potaknuto čimbenicima poput suhih usta, nedostatka hranjivih tvari ili stresa.

Herpes i afte

Menopauza može suzbiti imunološku funkciju, povećavajući osjetljivost na hladne rane i čireve. Ove bolne erupcije mogu se pojaviti unutar usta ili na usnama, pogoršane oslabljenim imunološkim sustavom.

Krvarenje desni

Hormonalne promjene tijekom menopauze mogu dovesti do natečenih desni koje lako krvare. Ove promjene čine desni osjetljivijima na plak i bakterije, povećavajući rizik od bolesti desni i karijesa.

Osjetljivost zubi i karijes

Smanjena razina estrogena može rezultirati slabljenjem kostiju, uključujući čeljust i zube. Žene u menopauzi mogu osjetiti povećanu osjetljivost zuba i veći rizik od karijesa, osobito ako imaju bolest desni.

Osjetljivost i stanjivanje usnica

Menopauza također mogu utjecati na usne, čineći ih tanjim, osjetljivijim i sklonijim stanjima poput kutnog heilitisa, koji uzrokuje bolne pukotine na kutovima usta.


Liječenje problema s oralnim zdravljem povezanim s menopauzom

Održavanje stomatološke rutine

Redovito četkanje i čišćenje koncem te odlazak na stomatološke preglede su ključni.

Hidratiziranost

Za borbu protiv suhih usta bitno je ostati hidratiziran. Pijenje puno vode i izbjegavanje slatkih ili aromatiziranih pića može pomoći u održavanju oralnog zdravlja.

Ublažavanje boli i kućni lijekovi

Sredstva za ublažavanje boli poput ibuprofena, anestetičkih topikalnih gelova i sprejeva mogu ublažiti bol u ustima. Kućni lijekovi poput slane vode i ulja klinčića također mogu biti učinkoviti.

Linker
10. srpanj 2024 12:54