Dobrobiti ovog napitka su i znanstveno dokazane
 FOTOGRAFIJE: STATICNAK1983 GETTY IMAGES
Zaista čarobni napitak

Sedam stvari koje vam se mogu dogoditi počnete li piti vodu od kiselih krastavaca

Voda od kiselih krastavaca bogata je vitaminima C i E, ključnim elementima koji pomažu tijelu u smanjenju štete uslijed djelovanja slobodnih radikala. Ti vitamini također pomažu u jačanju imuniteta

Kleopatra je vjerovala da joj ukiseljeni krastavci pomažu da ostane zdrava te da su doprinijeli njezinoj legendarnoj ljepoti. Julije Cezar i drugi rimski carevi davali su kisele krastavce svojim vojnicima da ih jedu kako bi bili snažniji. A danas je dokazano da je voda ili „sok” od kiselih krastavaca zaista poput čarobnog napitka koji čini čuda za vaše zdravlje.

1. Osvježava dah

Neugodan zadah uzrokuju bakterije u usnoj šupljini. Ocat iz vode od kiselih krastavaca djeluje kao snažno dezinfekcijsko sredstvo te uništava štetne klice i bakterije. Kopar također ima antibakterijsko djelovanje te u kombinaciji s vinskim octom može zaista pomoći u „popravljanju” lošeg zadaha.

2. Pomaže zdravlju trbuha

Voda od kiselih krastavaca korisna je i za zdravlje crijeva. S obzirom na to da je ocat fermentirana namirnica, potiče razmnožavanje dobrih bakterija u želucu te na taj način koristi cijelom probavnom sustavu. Kopar dokazano pomaže kod slabe probave i grčeva u želucu.

3. Opušta mišiće

Samo 1/3 šalice soka od kiselih krastavaca je dovoljna da ukloni bol iz umornih mišića, dokazano je u jednom znanstvenom istraživanju. Sok od kiselih krastavaca ublažava mišićne bolove brže nego da popijete istu količinu vode. Znanstvenici smatraju da bi objašnjenje moglo ležati u činjenici da vinski ocat blokira živčane signale koji izazivaju grčeve u mišićima.

4. Održava tijelo hidriranim

Ukoliko ste dehidrirani jer ste naporno vježbali duže vrijeme, pijenje nečega što sadrži natrij može pomoći u bržem ponovnom uspostavljanju ravnoteže tekućina u tijelu. Natrij je esencijalan element koji znojenjem gubimo, a kako sok od kiselih krastavaca sadrži mnogo natrija, odličan je izbor za brži oporavak tijela nakon intenzivne tjelovježbe.

5. Pomaže u mršavljenju

Brojna su istraživanja potvrdila da vinski ocat ubrzava metabolizam, sagorijeva masti te prirodno potiskuje apetit. Pijenje soka od kiselih krastavaca mogao bi biti mali dodatak vašoj dijeti koji može napraviti znatno veće pomake u mršavljenju nego što mislite.

6. Održava razinu šećera pod kontrolom

Čak i mala količina vinskog octa prije obroka može biti korisna za zdravlje, pokazalo je jedno istraživanje, dok je drugo pokazalo da octena kiselina iz vinskog octa smanjuje proizvodnju glukoze u tijelu. Stoga znanstvenici smatraju da mala količina vinskog octa prije obroka može biti od velike koristi oboljelima od dijabetesa.

7. Obiluje antioksidansima

Voda od kiselih krastavaca bogata je vitaminima C i E, ključnim elementima koji pomažu tijelu u smanjenju štete uslijed djelovanja slobodnih radikala. Ti vitamini također pomažu u jačanju imuniteta, a imaju i niz drugih korisnih učinaka za zdravlje.

Linker
16. srpanj 2024 14:42