SHUTTERSTOCK
promjena na koži

Rani alarmantni znakovi raka kože mogu se razviti nakon samo 15 minuta provedenih na suncu

Iako svi cijele godine jedva čekamo ljeto i dalje se upozorava na izbjegavanje pretjeranog boravka na jakom suncu

Nedavno smo preživjeli prvi toplinski val ovog ljeta, a tko zna koliko ih je još pred nama. U nekim su se dijelovima Hrvatske temperature popele gotovo do 40 stupnjeva i krajnje je vrijeme da, ako dosad još niste, ozbiljno shvatite upozorenja o izbjegavanju boravka na jakom suncu. Ako, pak, provodite mnogo vremena na suncu, trebali biste naročito pripaziti na znakove raka kože i odmah se javiti svom liječniku primijetite li bilo koji od ovih simptoma.


Rani simptomi

Stručnjaci iz Klinike Mayo tvrde da rak kože može biti izazvan nakon samo 15 minuta provedenih na suncu bez zaštitne kreme, kao i da možete izgorjeti čak i ako imate zaštitnu kremu, ali ako ona nema dovoljno visok zaštitni faktor ili ako je ne obnavljate redovito tijekom boravka na suncu. Najveća svjetska neovisna organizacija za istraživanje raka Cancer Research UK, potiče ljude da pripaze na ove rane upozoravajuće znakove raka kože, koji mogu biti posljedica samo 15 minuta boravka na suncu i razviti se u potencijalno smrtonosan rak u roku od samo četiri tjedna.

- Opekline od sunca povećavaju vaš rizik za razvoj raka. Opekline su oštećenja kože i reakcija tijela koje pokušava obnoviti kožu. To je jasan znak da je DNK u vašoj koži bio oštećen uslijed prevelike izloženosti UV zračenju. Izgorite li jednom, to ne znači automatski da ćete oboljeti od raka kože, no što više opeklina zaradite tijekom života, to je veći rizik da obolite. Zato je važno da nastojite što više boraviti u hladu, naročito u periodu između 11 i 16 sati, odjenete široku odjeću, nosite šešir širokog oboda i naočale s UV zaštitom, kao i da nanosite zaštitnu kremu s najmanje faktorom 30 te da je nanosite obilno i redovito obnavljate – poručuju stručnjaci.

Dodaju i da se nemelanomski tumori kože najčešće razvijaju na koži izloženoj suncu, a kako biste mogli što ranije uočiti znakove raka, korisno je znati kako vaša koža inače izgleda. Tako, lakše ćete uočiti eventualne promjene. Kako biste pregledali područja kože koja nisu lako dostupna, možete pokušati držati u ruci malo, kozmetičko ogledalo i promatrati odraz kože u drugom ogledalu. Ili možete zamoliti partnera ili prijatelja da vas pregleda. To je naročito važno ako svakodnevno provodite mnogo vremena na otvorenom bilo zbog posla ili zbog razonode. Možete i snimiti bilo što što vam se ne čini u redu. Ako je riječ o dostupnom području, dobra ideja je staviti ravnalo ili krojački metar uz abnormalnu zonu prilikom snimanja fotografije. Naime, to će vam dati precizniju ideju o veličini zone i pomoći vam da provjerite dolazi li do kakvih promjena. Te snimke poslije možete pokazati svom liječniku.

image
SHUTTERSTOCK

Tumori kože mogu izgledati vrlo različito. Mogu biti:

  • točkica ili rana
  • kvržica
  • crvena ili tamna mrlja
  • svrbjeti, krvariti ili imati krastu

Što ranije se otkrije rak kože, lakše ga je liječiti. Stoga je važno da što prije otiđete liječniku ako primijetite bilo kakvu promjenu na koži, upozoravaju stručnjaci.

Linker
04. srpanj 2024 08:58