Dragana Olujić, mag. nutr. FOTO: IGOR JAKSIC
Podrška u borbi

Prehrana tijekom liječenja raka: Savjeti naše nutricionistice za ublažavanje nuspojava i očuvanje apetita

Kad je dijagnosticiran, malo što ostaje isto

Tumor je naziv za svaku izraslinu ili novotvorinu u organizmu, a može biti benigni (dobroćudni) ili maligni (zloćudni) koji se još naziva i rak.

Kad je dijagnosticiran rak, malo što ostaje isto. Započinje borba za zdravlje, a većina oboljelih spremna je poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi pridonijeli svom ozdravljenju. Najčešći prvi koraci su promjena onoga što mogu odmah kontrolirati, a to je prehrana. Upravo se tada postavlja pitanje što znači “jesti ispravno“ u trenucima kad tijelo vodi najtežu bitku?

Kad hrana postaje saveznik?

Najjača povezanost između prehrane i raka postoji kod raka debelog crijeva - najučestalije zloćudne bolesti u Hrvatskoj i treće u svijetu. Više od polovice slučajeva može se spriječiti promjenom životnog stila na vrijeme, pri čemu prehrana igra ključnu ulogu. Mediteranska prehrana, posebno zelena mediteranska prehrana koja obiluje cjelovitim žitaricama, voćem, povrćem, plodovima mora, mahunarkama, maslinovim uljem i orašastim plodovima može pomoći u smanjenju rizika od raka.

Ovakav tip prehrane podržava i zdravlje crijevnog mikrobioma čija disbioza također može pridonijeti nastanku raka ali i mnogih drugih kroničnih bolesti. Osim raka crijeva, prehrana snažno utječe i na pojavu raka želuca, jetre i jednjaka.

Nema čudotvorne dijete, ali ima pametnih izbora!

Iako su mnogi spremni isprobati svakakve režime prehrane, stručnjaci upozoravaju da ne postoji univerzalan jelovnik. Umjesto toga, prehrana treba biti individualizirana, u skladu s općim zdravstvenim stanjem, terapijom i nuspojavama. Nuspojave često duboko utječu na apetit, unos hrane i probavu.

Evo s čim se oboljeli najčešće susreću i kako si mogu pomoći.

  • Umor koji ne prolazi odmorom

Radi se o iscrpljenosti uzrokovanoj terapijama - osobito kemoterapijom i zračenjem, koja traje i kad pacijent miruje.

Pokušajte piti dosta tekućine, jer dehidracija može pogoršati osjećaj umora. Hranu pripremite kad se osjećate najbolje pa je podijelite na manje obroke i zamrznite, a trudite se biti fizički aktivni kako bi poboljšali raspoloženje i apetit.

  • Gubitak apetita i tjelesne mase

Ovo je zajednička nuspojava raka i njegovog liječenja, a dugotrajan gubitak kilograma može oslabiti organizam i utjecati na ishod liječenja.

Zato jedite male, ali česte obroke svaka dva do tri sata. Birajte kalorične i proteinski bogate namirnice (jogurti, jaja, orašasti plodovi), a imajte na umu da kratke šetnje mogu potaknuti apetit.

  • Promjene okusa i mirisa

Kemoterapija i zračenje mogu promijeniti percepciju hrane - mnogima sve počinje imati metalni, gorak ili jednostavno „neprirodan“ okus.

Pokušajte marinirati hranu, koristite blage začine, izbjegavajte crveno meso ako vam smeta miris i koristite plastični pribor, a hranu pripremajte u staklenom posuđu.

  • Mučnina i povraćanje

Ove vrlo česte nuspojave znatno smanjuju unos hrane.

Zato jedite manje, ali češće obroke i ne preskačite ih jer je osjećaj mučnine još intenzivniji kada je želudac prazan. Birajte suhu i jednostavnu hranu poput keksiju, dvopeka i banane.

  • Suhoća usta i bolno gutanje

Ove tegobe često se javljaju kod terapija koje zahvaćaju područje glave i vrata.

Redovito se hidrirajte, jedite mekšu i tekuću hranu poput juha, pirea ili jogurta, a hranu dodatno omekšajte umacima. Izbjegavajte suhu i hrskavu hranu poput čipsa ili krekera.

  • Konstipacija i dijareja

Zatvor i dijareja dvije su suprotne, ali podjednako iscrpljujuće posljedice liječenja. Kod nekih pacijenata, posebno onih na hormonskoj terapiji, može doći i do neželjenog debljanja.

Kod zatvora povećajte unos vlakana i vode, uključite mahunarke, svježe voće, povrće i cjelovite žitarice, a pokušajte i povećati tjelesnu aktivnost koliko god možete.

U slučaju dijareje privremeno izbacite vlakna i birajte blagu hranu poput riže, banane, kuhane piletine, tosta i sl., a vrlo je važno nadoknaditi izgubljenu tekućinu.

  • Neželjeno dobivanje na tjelesnoj masi

Puno češća pojava kod oboljelih od raka je neželjeni gubitak tjelesne mase, ali u nekim slučajevima kao posljedica kemoterapije i steroidnih lijekova, može doći do neželjenog debljanja. Tada je važno smanjiti masnu i slanu hranu, kontrolirati porcije, kuhati na pari i birati namirnice bogate vlaknima zbog kojih se možete dobiti osjećaj sitosti.

Kvalitetna prehrana - podrška u borbi s bolešću

Prehrana ima ključnu ulogu u procesu liječenja raka jer ne samo da podržava oporavak i jača tijelo tijekom terapija, već može pomoći u očuvanju tjelesne mase, smanjenju umora, jačanju imunološkog sustava te ublažavanju nuspojava poput mučnine i gubitka apetita. S obzirom na specifične potrebe svakog pacijenta, savjetovanje s nutricionistom je od velike pomoći u razvijanju individualiziranog plana prehrane koji osigurava da prehrana bude usklađena prema oboljelima s jasnim ciljevima liječenja.

04. srpanj 2025 17:39