SHUTTERSTOCK
upozorenje

Predoziranje vitaminom D i moguće i opasno! Prepoznajte simptome hipervitaminoze

Globalno postoji rastući trend hipervitaminoze D, kliničkog stanja koje karakterizira povišena razina vitamina D3 u serumu, a najčešće pogađa žene, djecu i pacijente koji su bili podvrgnuti nekom kirurškom zahvatu

To je upozorenje koje su liječnici objavili u časopisu BMJ Case Reports nakon liječenja muškarca kojem je bila potrebna hospitalizacija zbog prekomjernog unosa vitamina D. Hipervitaminoza D je stanje koje je otprije poznato, ali je trenutačno u porastu, a povezano je s nizom mogućih izuzetno opasnih zdravstvenih problema. U spomenutom izvještaju radilo se o muškarcu srednjih godina koji je završio u bolnici zbog stalnog povraćanja, mučnine, bolova u trbuhu, grčeva u nogama, tinitusa, suhoće usne šupljine, pojačanog žeđanja, proljeva i gubitka tjelesne težine.

Ti su simptomi trajali tri mjeseca, a počeli su mjesec dana nakon što je počeo s režimom intenzivne suplementacije tijekom kojeg je uzimao 50.000 mg vitamina D dnevno, a dnevno preporučena doza je 600 mg ili 400 IU. Nakon razvoja spomenutih simptoma prestao je uzimati suplemente, ali simptomi se nisu povukli.

Rezultati krvnih pretraga su pokazali da ima izuzetno visoku razinu kalcija u krvi te blago povišenu razinu magnezija, dok je razina vitamina D bila sedam puta veća od preporučene, kao i da je funkcija bubrega narušena. Dva mjeseca nakon što je pušten iz bolnice razina kalcija mu se vratila na normalne vrijednosti, ali razina vitamina D i dalje je bila abnormalno visoka.


Simptomi hipervitaminoze D

- Globalno postoji rastući trend hipervitaminoze D, kliničkog stanja koje karakterizira povišena razina vitamina D3 u serumu, a najčešće pogađa žene, djecu i pacijente koji su bili podvrgnuti nekom kirurškom zahvatu - kažu stručnjaci, podsjećajući da se preporučene doze vitamina D mogu postići odgovarajućom prehranom (u kojoj su zastupljene gljive, jaja i masna riba), izlaganjem sunčevoj svjetlosti i suplementima ako je nužno, ali isključivo u preporučenim dozama.

Simptomi hipervitaminoze D su brojni i različiti, a pretežito su uzrokovani viškom kalcija u krvi. Uključuju pospanost, konfuznost, apatiju, psihozu, depresiju, stupor i komu, anoreksiju, bol u trbuhu, povraćanje, zatvor, čir na želucu, upalu gušterače, visoki krvni tlak, abnormalan puls, nepravilnosti u radu bubrega pa i zatajenje bubrega. Također, među mogućim simptomima su keratopatija (upalna bolest oka), ukočenost zglobova, gubitak sluha ili gluhoća. Unatoč tome što je otprije poznato da predoziranje vitaminom D može biti toksično, komplementarne terapije, među kojima je i uzimanje prehrambenih suplemenata, a naročito vitamina D, izuzetno je popularno.

Od pojave covida-19 došlo je do pravog booma suplementacije vitaminom D, a nerijetko se doze ne poštuju i naveliko prekoračuju. S obzirom na to koliko se od početka pandemije govorilo o dobrobitima vitamina D i njegovoj zaštitnoj ulozi protiv covida-19, kao i o tome da su istraživanja pokazala da većina populacije ima manjak tog vitamina, ljudi su možda smetnuli s uma činjenicu da je moguće predoziranje tim vitaminom te da ono može imati i vrlo ozbiljne posljedice na zdravlje.

- Ovo izvješće još jednom naglašava moguću toksičnost suplemenata koji se općenito smatraju sigurnim, ali samo ako se ne uzimaju u nesigurnim dozama (većim od preporučenih) ili nesigurnim kombinacijama - zaključuju britanski liječnici.

Linker
03. svibanj 2024 14:26