SHUTTERSTOCK
who

Pravilno liječenje hipertenzije moglo bi spriječiti čak 76 milijuna smrti

Preventivne mjere uključuju zdravu prehranu, održavanje zdrave tjelesne težine, izbjegavanje alkohola i duhana te redovito vježbanje

Opasni učinci visokog krvnog tlaka istaknuti su u novom izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koje identificira ovo stanje kao jedan od vodećih čimbenika rizika za smrt i invaliditet u svijetu i ističe da bi se pravilnim liječenjem moglo spriječiti 76 milijuna smrti globalno do 2050. godine, prenosi CNN.

Objavljeno u utorak, prvo izvješće WHO-a o globalnom utjecaju visokog krvnog tlaka, također poznatog kao hipertenzija, nudi preporuke o načinima borbe protiv "tihog ubojice".

Jeftini režimi liječenja

Hipertenzija, kategorizirana kao očitanje krvnog tlaka od 140/90 mmHg ili više, pogađa 1 od 3 odrasle osobe u svijetu, prema izvješću. To obično dovodi do niza drugih zdravstvenih problema uključujući moždani udar, srčani udar, zatajenje srca i oštećenje bubrega.

- Hipertenzija se može učinkovito kontrolirati jednostavnim, jeftinim režimima liječenja, a ipak ju je kontrolirala samo jedna od pet osoba s hipertenzijom - rekao je dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor WHO-a.

Povećanje broja ljudi koji se učinkovito liječe od hipertenzije moglo bi spriječiti 76 milijuna smrti između 2023. i 2050. godine, kaže WHO. Ove preventivne mjere uključuju zdravu prehranu, održavanje zdrave tjelesne težine, izbjegavanje alkohola i duhana te redovito vježbanje, stoji u izvješću. Te bi se strategije trebale provoditi u posebnim okruženjima poput škola i na radnom mjestu kako bi se dodatno promicali izbori zdravijeg načina života, navodi se.

Druga taktika je smanjenje dnevnog unosa soli

- Većina srčanih i moždanih udara u današnjem svijetu može se spriječiti pristupačnim, sigurnim, dostupnim lijekovima i drugim intervencijama, kao što je smanjenje soli - rekao je Michael Bloomberg, bivši gradonačelnik New Yorka i globalni veleposlanik WHO-a za nezarazne bolesti i ozljede.

Preporučeni unos soli razlikuje se od zemlje do zemlje, ali WHO preporučuje manje od 5 grama soli dnevno. Procijenjeni globalni prosječni unos soli je više nego dvostruko veći: 10,8 grama dnevno, kaže organizacija.

Godine 2013. sve 194 zemlje članice WHO-a obvezale su se smanjiti unos soli za 30 posto do 2025., ali izvješće objavljeno ove godine pokazalo je da je samo 5 posto provelo sveobuhvatnu politiku smanjenja soli.

WHO je također primijetio da hipertenzija i njezine komplikacije rezultiraju "ogromnim" troškovima u cijelom svijetu za pacijente, zdravstvene sustave i nacionalna gospodarstva.

- Dobra skrb za hipertenziju je pristupačna, nadohvat ruke i jača primarnu zdravstvenu zaštitu. Sada je izazov prijeći s ‘unutar dosega‘ na ‘dostignuto‘. To će zahtijevati predanost vlada diljem svijeta - rekao je dr. Tom Frieden, predsjednik i izvršni direktor organizacije Resolve to Save Lives i bivši direktor CDC-a.

Linker
15. srpanj 2024 14:56