SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Povratak vježbanju nakon operacije karcinoma maternice: Ginekologinja otkriva koje su aktivnosti sigurne

Zbunjena sam kad vidim da neke vježbe za trbušne mišiće nisu preporučljive

Operirala sam prije tri mjeseca karcinom maternice, tj. laparoskopski su mi je odstranjeni maternica i jajnici. Na upit kada mogu početi vježbati dobila sam odgovor da mogu ovisno o tome kako se osjećam. Ja se osjećam dobro, ali osjećam probadanja nisko u donjem dijelu trbuha i zbunjena sam kad vidim da neke vježbe za trbušne mišiće nisu preporučljive jer "potiskuju" mjehur prema dolje, a to je ono čega se bojim i ne bih htjela da mi se dogodi. Koje vrste vježbi mogu raditi i preporučuje li se trčanje?

  • Mirjana I., Krapina

Odgovara dr. Renata Dragun, ginekolog, Zagreb

Šest tjedana od operativnog zahvata možete se vratiti svakodnevnim obavezama i obavljati ih na uobičajeni način. Neposredno nakon operacije ne biste trebali dizati predmete teže od 2,5 kilograma. Dizanje predmeta opterećuje mišiće dna male zdjelice i trbušnu muskulaturu te povećava rizik za nevoljno otjecanje mokraće. Zato je naročito važno naučiti i provoditi vježbe za mišiće dna male zdjelice (PMF vježbe) koje smanjuju rizik za urinarnu inkontinenciju. PMF vježbe trebale bi se provoditi svakodnevno nekoliko minuta i nekoliko puta dnevno. Bilo bi ih dobro početi raditi i prije operacije. Preporučuje se cjeloživotno vježbanje.

Od iznimnog je značaja usvojiti vještinu poznatu kao Knack manevar. Knack je namjerno i voljno stiskanje zdjelične muskulature prije kašljanja ili dizanja tereta. Uz Knack manevar koji se odnosi na mišiće dna zdjelice potrebno je naučiti voljno stisnuti poprečnu trbušnu muskulaturu prije podizanja tereta ili kašlja.

Uobičajenom dizanju predmeta možete se vratiti nakon šest do osam tjedana, ali nastavite vježbati mišiće dna male zdjelice. Vježbe trbušne muskulature možete započeti čim prestanu bolovi i osjećate se ugodno izvodeći ih.

Hodanje je idealna tjelovježba. Nakon operacije odmah se započinje s 10-minutnim hodanjem i preporučuje se s vremenom hodati sve dulje.

Povratak sportu i rekreaciji treba biti postupan, uz osluškivanje tijela. Vožnja biciklom, joga, plivanje i pilates mogu se započeti nakon tri do šest tjedana od operativnog zahvata. Jedino ako ste imali vaginalnu operaciju, s plivanjem treba pričekati šest tjedana od operacije. Sportove s visokim opterećenjem i sportove srednjeg i visokog intenziteta poput trčanja, tenisa, aerobika i natjecateljske sportove odgodite najmanje tri mjeseca od operacije.

Pravilno izvođenje vježbi za mišiće dna male zdjelice, a posebice Knack manevar i pravilno izvođenje vježbi za poprečno-prugastu muskulaturu abdomena možete naučiti od fizioterapeuta.

Tri mjeseca od operativnog zahvata možete započeti sa svim rekreativnim i svakodnevnim fizičkim aktivnostima, najbolje uz korištenje voljnih kontrakcija mišića dna male zdjelice prije dizanja tereta ili povećanja intraabdominalnog tlaka. Možete početi i s trčanjem i vježbama u teretani pod nadzorom stručnog osoblja.

Jako je važno napomenuti da dizanje tereta nakon ginekoloških operacija predstavlja rizik za stanja s nevoljnim otjecanjem mokraće kao i spuštanjem organa male zdjelice.

Osim PMF vježbi i Knack manevra postoje i uređaji koji isporučuju energiju poput lasera, elektromagnetskih valova i radiofrekvencije koji jačaju tkiva dna male zdjelice i smanjuju rizik za nevoljno otjecanje mokraće. Ti su uređaji dostupni u liječničkim, uglavnom ginekološkim ordinacijama.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
31. kolovoz 2024 13:39