Shutterstock. Dr. Diana Petričević. FOTO SASA BURIC CROPIX
riječ stručnjaka

Ovo su znakovi manjka testosterona kod muškaraca - jedan simptom javlja se odmah ujutro!

Praćenje razine testosterona i drugih hormona važno je za otkrivanje i upravljanje hormonalnim neravnotežama

Testosteron je ključni hormon za muško zdravlje, od regulacije mišićne mase do seksualne funkcije. Njegova razina može se prirodno povećati dugoročnim pridržavanjem nekih dobrih životnih navika.


Znakovi manjka

  1. Gubitak interesa za seksualne aktivnosti ili smanjenje seksualne želje jedan je od najčešćih simptoma nedostatka testosterona.
  2. Muškarci s manjkom testosterona mogu imati smanjenje ili potpuni nedostatak spontanih jutarnjih erekcija.
  3. Problemi s postizanjem ili održavanjem erekcije (erektilna disfunkcija), kao i smanjena intenzivnost orgazma.
  4. Gubitak mišićne mase i snage, teškoće u izgradnji i održavanju mišićne mase često su povezani s niskim testosteronom.
  5. Nakupljanje masnog tkiva, osobito oko trbuha (abdominalna gojaznost), može se primijetiti kod muškaraca s manjkom testosterona.
  6. Opća slabost, umor i nedostatak energije mogu biti simptomi nedostatka testosterona.
  7. Poteškoće s koncentracijom, pamćenjem i mentalnom oštrinom mogu biti simptomi nedostatka testosterona.
  8. Promjene raspoloženja poput depresije, tjeskobe ili razdražljivosti često se povezuju s hormonalnim disbalansom.
  9. Manjak testosterona može dovesti do smanjenja gustoće kostiju (osteopenija ili čak osteoporoza), što povećava rizik od prijeloma. Niske razine testosterona mogu biti povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih problema, ali i značajno utječu na kvalitetu života.


Šest dobrih navika povećat će razine testosterona

Pravilna prehrana

Unos visokokvalitetnih proteina iz govedine, peradi, ribe, jaja i mliječnih proizvoda ključan je za proizvodnju testosterona, a uključivanje zdravih masti poput omega-3 masnih kiselina i zasićenih masti iz kokosova ulja i avokada može pomoći u regulaciji hormona. Neophodni su cink i "sunčani" vitamin D. Cinka prirodno ima u govedini, sjemenkama bundeve i indijskim oraščićima.


Redovita tjelesna aktivnost

Vježbe snage poput podizanja utega ili korištenjem vlastite težine potaknut će proizvodnju testosterona. Važne su i kardiovaskularne vježbe jer umjereno aerobno vježbanje također može podržati hormonalnu ravnotežu.


Smanjenje stresa

Opustite se. Visoka razina stresa može smanjiti razinu testosterona. Tehnike poput meditacije, dubokog disanja ili joge mogu pomoći u smanjenju stresa i podržati hormonalnu ravnotežu.


Dovoljno sna

Nedostatak sna može smanjiti proizvodnju testosterona. Preporučuje se 7-9 sati sna noću kako bi se podržala optimalna hormonalna funkcija.


Izbjegavanje štetnih tvari

Prekomjerni unos alkohola i pušenje mogu smanjiti razinu testosterona.


Praćenje zdravlja

Praćenje razine testosterona i drugih hormona važno je za otkrivanje i upravljanje hormonalnim neravnotežama. Stoga su redoviti liječnički pregledi odraz dobre brige o sebi. U slučaju ozbiljnijih problema posavjetujte se s endokrinologom.

Linker
10. listopad 2024 09:30