Budite strpljivi, isplati se!
 Getty Images
Isplati se saznati

OVAJ TEST ĆE VAM OTKRITI Izračunajte svoju pravu dob, možda se iznenadite!

Odvojite malo vremena i truda, odgovorite na ova pitanja, te uz malo zbrajanja i oduzimanja dođite do stvarnog broja svojih godina

Dob vašeg tijela i duha ne mora odgovarati vašoj stvarnoj dobi. Ono što svakodnevno činite za svoj organizam ima mnogo više utjecaja nego što mislite. Riješite ovaj test do kraja. Nakon svakog pitanja dodavat ćete ili oduzimati godine. Na kraju ćete dobiti brojku i otkriti koliko zaista godina imate, odnosno koliko ste mladi ili stari. Budite strpljivi, isplati se! Pa, krenimo...


1. Koliko često tijekom tjedna jedete gotove obroke i brzu hranu?

Ako je vaš odgovor nijednom, oduzmite od svojih godina dvije. Ako je odgovor manje od tri puta, oduzmite jednu godinu. Jedete li svaki dan fast food, dodajte svojim godinama još tri.


2. Koliki je i kakav vaš trbuh?

Ako vam je trbuh ravan, oduzmite si pola godine. Ako udahnete i vidite svoja stopala, dodajte si pola godine. Ako u uspravnom položaju ne vidite svoja stopala, dodajte si jednu godinu.


3.
Izmjerite obujam bokova, i to na dijelu gdje vam je stražnjica najšira. Potom izmjerite struk na dijelu gdje je najtanji. Širinu struka potom podijelite sa širinom bokova. Primjerice, ako vam je struk 70 cm, a bokovi 100 cm, vaša mjera je 0,7.

Ako vam je opseg struka 75 cm ili manje, oduzmite si jednu godinu. Ako vam je mjera 2 cm dodajte si tri godine, a za sve više od 2,5 cm dodajte si pet godina.


4.
Koja je najveća količina alkohola koju ste popili u jednom danu (u životu)?

Za tri pića ili manje oduzmite si tri godine. Za četiri pića ne trebate ništa dodavati niti oduzimati. Za pet pića dodajte si jednu godinu, a za više od pet dodajte si tri godine.


5.
Ako pušite 10 cigareta dnevno, dodajte si pola godine. Ako ne pušite, ništa ne dodavate niti oduzimate. Ako pušite 20 cigareta na dan, dodajte si godinu.


6.
Krvare li vam desni dok perete zube? Imate li neugodan zadah u ustima?

Ako primijetite da vam desni krvare dok perete zube, dodajte si četiri godine. Ako imate neugodan zadah dodajte jednu godinu svojoj dobi.


7.
Uzmite ravnalo i prislonite ga na obraz tik ispod oka, i to tako da jedan kraj ravnala strši ispred njega. Držite ga jednom rukom, a drugom uzmite novine. Udaljite ih koliko god možete od lica, a potom ih lagano približavajte. Činite to sve dok vam slova ne postanu mutna i ne možete ih pročitati. Potom stanite i izmjerite udaljenost između lica I novina (neka vam netko pomogne).

Ako je udaljenost manja od 15 cm, ništa ne dodajete i ne oduzimate. Ako vam je udaljenost od 16 do 30 cm, dodajte si jednu godinu. Ako je udaljenost od 31 do 61 cm, dodajte si dvije godine, a ako je udaljenost od 61 do 90 cm, dodajte si tri godine. Za sve više od 90 cm dodajte si četiri godine.


8. Upalite radio ili slušajte neku govornu emisiju, ali smanjite zvuk za trećinu. Možete li normalno slušati i pratiti?

Ako uopće ne čujete dodajte si pet godina. Ako jedva možete čuti, dodajte si tri godine, ako tu i tamo nešto čujete, dodajte si jednu godinu, a ako nemate nikakvih poteškoća i sve dobro čujete, oduzmite si dvije godine.


9. Koliko se često izlažete suncu bez prave zaštite i dulje nego što dermatolozi preporučuju?

Ako je vaš odgovor “nikada ne idem bez zaštite na sunce i najčešće se držim hlada, oduzmite si jednu godinu. Ako je vaš odgovor “ponekad, ali koristim zaštitne kreme i pazim” ništa ne dodajete niti oduzimate. Ako ne koristite nikakve zaštitne preparate, dodajte si dvije godine.


10.
Stavite ruku na stol, s dlanom prema dolje. Zatim se uštipnite za kožu nadlanice (malo iznad prstiju). Uhvatite što više kože. Držite jednu minutu, potom pustite. Promatrajte I pokušajte odrediti koliko je koži bilo potrebno da se vrati u normalno stanje.

Ako se koža vratila u normalu za manje od jedne sekunde, oduzmite si tri godine. Ako je koži bilo potrebno za to od jedne do dvije sekunde, dodajte jednu godinu, za pet do deset sekundi dodajte si dvije godine, a za 11 di 30 sekundi dodajte si tri godine.


11.
Možete li dodirnuti vrhove stopala ispruženih nogu?

Ako to možete učiniti s lakoćom, oduzmite si jednu godinu. Ako to činite jedva, dodajte si jednu godinu. Ako nikako to ne možete, dodajte si dvije godine.


12.
Koliko često vježbate i jačate mišiće?

Ako vježbate tri puta tjedno ili više, oduzmite si jednu i pol godinu. Ako to činite dva puta tjedno, ništa ne oduzimate niti dodajete. Ako nikada ne vježbate, dodajte si jednu godinu.


13.
Stanite na jednu nogu, a drugu dignite, i to tako da bude savijena u koljenu sa stopalom okrenutim prema stražnjici. Ruke stavite na bokove i zatvorite oči. Stojte u tom položaju koliko god možete.

Ako ste uspjeli izdržati jednu minutu, oduzmite si četiri godine. Ako ste tako stajali 30 sekundi, oduzmite si dvije godine. Ako ste stajali manje od 30 sekundi dodajte si tri godine.


14.
Brojite unatrag od 100, ali ne redom, nego umanjujte stalno za sedam. Dakle, odbrojavajte 100, pa 93, pa 86 i tako redom dok ne dođete do nule.

Ako ste mlađi od 40 godina za to vam ne bi trebalo više od 20 sekundi. Ako imate između 40 i 60 godina ne bi vam trebgalo više pd 40 sekundi. Ako ste zadatak izvršili brže od predviđenog vremena za vašu dob, oduzmite si dvije godine, ali ako vam je trebalo više dodajte si dvije godine.


15.
Koliko često spavate dulje od šest sati tijekom noći?

Ako svake noći spavate osam sati oduzmite jednu godinu. Ako najčešće spavate između šest i osam sati, ništa ne oduzimate niti dodajete. Ako rijetko spavate dulje od šest sati, dodajte si 1,5 godinu.


16.
Koliko često grlite i ljubite drage osobe tijekom tjedna?

Ako to činite četiri ili više puta, oduzmite si jednju godinu. Ako je vaš odgovor “manje od tri puta” ništa ne dodajete niti oduzimate. Ako nikada ne grlite i ne ljubite drage osobe, dodajte si 1,5 godinu.

I, do koje brojke ste došli? Odgovara li vašim godinama, ili ste, nadamo se, zapravo mlađi?

Linker
24. srpanj 2024 00:24