prim. Marijana Jazvić.FOTO:TOMISLAV KRISTO CROPIX
Apel liječnika

Onkologinja Jazvić: Nije samo rak pluća, pušenje dovodi do još jedne iznimno smrtonosne dijagnoze

U Hrvatskoj je smrtnost od ovog oblika raka porasla za čak 15 posto

Prim. Marijana Jazvić, specijalistica onkologije i radioterapije u Klinici za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC-a Sestre milosrdnice upozorila je kako se, prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj kod oko tisuću osoba svake godine otkrije rak mokraćnog mjehura, što je veliki porast, za čak 15 posto u proteklom desetljeću. Rak mokraćnog mjehura je četvrti najčešći solidni tumor kod muškaraca, a u ukupnoj populaciji se nalazi na petom mjestu.

Smrtnost od ovog oblika raka neprihvatljivo je visoka, Hrvatska je pri vrhu u Europi, a može se otkriti na vrijeme, kao i spriječiti šansa za njegov razvoj prestankom pušenja.

Tko je u povećanom riziku

- Rizik za rak mjehura izravno je povezan s pušačkim stažem, početkom pušenja u ranoj životnoj dobi i brojem popušenih cigareta dnevno. Važno je napomenuti i da se rizik smanjuje za oko 40 posto unutar jedne do četiri godine nakon prestanka pušenja i 60 posto nakon 25 godina od prestanka pušenja. Stoga je važno ohrabrivati ljude na prestanak pušenja – kaže prim. Jazvić. Kao mogući uzroci raka mokraćnog mjehura su i povišene masnoće u krvi, visoki krvni tlak te šećerna bolest tipa 2, a glavni rizični faktori, uz pušenje su profesionalna izloženost industrijskim karcinogenima (aromatski amini, anilinske boje) s periodom latencije od 15-25 godina, lijekovi (ciklofosfamid i fenacetin), zračenje male zdjelice, umjetna sladila i kamenci. Dakako dob i muški spol.

- Prosječna dob oboljelih je 71 godina, ali 30 posto bolesnika je prilikom postavljanja dijagnoze mlađe od 65 godina. Rak mokraćnog mjehura triput je češći kod muškaraca nego kod žena, iako se kod žena bolest češće dijagnosticira u uznapredovalom stadiju i one imaju lošiju prognozu - kaže prim. Jazvić.

image
prim. Marijana Jazvić.FOTO:TOMISLAV KRISTO CROPIX

Kada posumnjati na rak mjehura

Simptomi raka mokraćnog mjehura javljaju se kako boelst napreduje, no pojava krvi u urinu, čak i samo povremena, zahtijeva odlazak liječniku.

- Najčešći simptom raka mokraćnog mjehura je pojava krvi u urinu, tzv. bezbolna hematurija. U jednog od četiri bolesnika s hematurijom koja je vidljiva golim okom dijagnosticira se rak mokraćnog mjehura. Ona ne mora biti stalna, često se javlja povremeno, a i važno je reći da svaka pojava krvi u mokraći ne znači nužno i rak mokraćnog mjehura. Infekcija mokraćnog mjehura i kamenci također mogu dovesti do pojave krvi u mokraći, ali oni su najčešće združeni s bolovima. Nadraženost mokraćnog mjehura, neodgodivost mokrenja, bolno mokrenje, grčevi i nelagoda u zdjelici nakon mokrenja obično su znak površinskih tumora mokraćnog mjehura, dok su znakovi uznapredovale bolesti najčešće bol u zdjelici i leđima, palpabilna masa u zdjelici, edem nogu i genitalija, hidronefroza, uremija i zatvor - ističe prim. Jazvić.

Od dijagnoze do liječenja

Kod bolesnika s krvi u mokraći potrebno je učiniti cijeli niz pretraga koje uključuju: citološki pregled urina, sediment urina i kemijsku analizu urina, i.v. urografiju i cistoskopiju s biopsijom sumnjivih dijelova sluznice i podležećeg mišićnog sloja. Cistoskopija je zlatni standard, pretraga kojom se s pomoću instrumenta mokraćni mjehur gleda iznutra. Ako se radi o mišićno invazivnoj ili proširenoj bolesti u inicijalnom stupnjevanju, potrebno je učiniti kompjutoriziranu tomografiju pluća, trbuha i zdjelice.

Liječenje raka mokraćnog mjehura, kaže onkologinja, ovisi o stadiju bolesti. Najčešće su bolesnici s rakom mokraćnog mjehura starije životne dobi, nerijetko su opterećeni brojnim popratnim bolestima te stoga i njihovo liječenje predstavlja izazov te svakako zahtijeva multidisciplinarni pristup.

Neke terapije kod nas još nisu dostupne

- U liječenju lokalno uznapredovale i proširene bolesti se u zadnjih nekoliko godina napravio veliki pomak. Donedavno smo u liječenju ove bolesti primjenjivali samo kemoterapiju platinskim spojevima i taksanima te palijativnu radioterapiju. Odnedavno novi modaliteti liječenja uključuju imunoterapiju, konjugate protutijela i lijeka kojim citostatik možemo direktno isporučiti u tumorsku stanicu i ciljanu terapiju, no neki od navedenih modaliteta još nisu dostupni za bolesnike u Hrvatskoj - kaže onkologinja Jazvić.

Objasnila je i vrste raka mokraćnog mjehura, koji je najučestaliji i koji se najčešće vraća te kakvi su ishodi.

- Površinski rak mokraćnog mjehura ili tzv. nemišićno invazivni rak mokraćnog mjehura ujedno je i najčešći. Čini oko 70-75 posto bolesnika, a ova bolest je sklona čestim recidivima pa bolesnici trebaju biti pod redovitim kontrolama urologa. Prognoza ovog podtipa bolesti je dobra i petogodišnje preživljenje iznosiviše od 80 posto. Zatim slijedi, mišićno invazivni rak mokraćnog mjehura koji čini 15 - 20 posto svih tumora mokraćnog mjehura. Otprilike polovica bolesnika će nakon radikalnog kirurškog liječenja zbog mišićno invazivnog raka mokraćnog mjehura razviti povrat bolesti koji je najčešće udaljeni. Lokalno uznapredovala ili proširena bolest je agresivna bolest s lošom prognozom. Nažalost, oko 5-10 posto bolesnika ima inicijalno prošireni rak mokraćnog mjehura. Petogodišnje preživljenje bolesnika s lokalno uznapredovalom bolesti je 20 posto, a s metastatskim rakom mokraćnog mjehura je svega pet posto - kaže prim. Jazvić.

Češći nego što mislimo

Upozorila je da je stoga jako važno osvijestiti da rak mokraćnog mjehura nije rijetka bolest i da svaka krv u mokraći zahtijeva pregled liječnika. - Rak mokraćnog mjehura je izlječiva bolest ako se otkrije u ranoj fazi bolesti, što je izrazito važno s obzirom na to da je smrtnost od raka mokraćnog mjehura u Hrvatskoj neprihvatljivo visoka. Ranim otkrivanjem bolesti omogućuje se izlječenje, bolja kvaliteta života i duže preživljenje bolesnika. Posebno je potrebno istaknuti da je rak mokraćnog mjehura pušački rak i da svakodnevna aktivnost u borbi protiv pušenja može smanjiti broj bolesnika s rakom mokraćnog mjehura - apelira prim. Jazvić.

Više čitajte u novom broju Doktora u kući. U prodaji je od četvrtka 6. lipnja.

Linker
03. lipanj 2024 11:54