Koristimo je svaki dan, a nismo ni svjesni da može uzrokovati nekoliko vrsta raka, autizam i neplodnost

 SHUTTERSTOCK
zabrinjavajuće

Odmah je bacite - znate li koje sve bolesti može izazvati sitna ogrebotina na vašoj tavi?

I sitna ogrebotina na teflonskoj tavi trovat će vas polako, ali sigurno

Australsko istraživanje, u kojem su se za mjerenje mikroskopskih čestica koristili svjetlosni valovi, otkrilo je da samo jedna mala ogrebotina na teflonskoj tavi može dovesti do prave eksplozije toksičnih čestica mikroplastike. PFAS ili perfluoralkilne i polifluoralkilne kemikalije otporne na visoke temperature koriste se za proizvodnju kuhinjskog posuđa, a posljednjih se godina povezuju s nizom zdravstvenih problema uključujući nekoliko vrsta raka, autizam i neplodnost.


Vječne kemikalije

Posuđe u čijoj se proizvodnji koristi PFAS toliko je rašireno da je jedno istraživanje iz 2020. pokazalo da čak 99 posto Amerikanaca ima određenu razinu tih kemikalija u krvi. Ono što su otkrili znanstvenici sa Sveučilišta Newcastle u Australiji trebalo bi nas sve zabrinuti, naročito ako se služimo teflonskim posuđem: dovoljna je ogrebotina od špatule ili žlice veličine 5 cm da dođe do otpuštanja 2,3 milijuna čestica mikroplastike koje završavaju u hrani koju pripremamo i jedemo.

Kad osoba pojede takvu kontaminiranu hranu, PFAS će dugo ostati u tijelu s obzirom na to da se vrlo sporo izlučuje mokraćom. Ne čudi da su PFAS nazvane "vječnim kemikalijama" jer je potrebno gotovo cijelo desetljeće da se razgrade u tijelu, a u okolišu se nikada ne uspiju razgraditi. Stručnjaci stoga preporučuju izbjegavanje upotrebe neprianjajućeg posuđa te upozoravaju da, ako ga već upotrebljavamo, moramo dobro paziti koji ćemo kuhinjski pribor koristiti i kako bismo izbjegli kontaminaciju hrane.

Linker
11. lipanj 2024 00:07