Ovo će imati i konkretne posljedice na način liječenja hidrocefalusa.
 Foto: iStock
cerebrospinalna tečnost

Nova saznanja o likvoru: Primjena kemoterapije bit će drukčija

Stručnjaci su došli do novih saznanja o cirkulaciji moždanog likvora koja odudaraju od dosadašnjeg uvjerenja.

Više od 150 neurokirurga iz 15 zemalja na jednome mjestu jamči da će publika čuti zanimljive informacije, baš kao što se to dogodilo na nedavno završenom Hrvatskom neurokirurškom kongresu na kojem su bili i predsjednici europskog i američkog neurokirurškog društva.

Govorilo se o iskustvima u liječenju degenerativnih bolesti kralježnice, tumorima, traumama te funkcijskoj neurokirurgiji i primjeni endoskopa u neurokirurgiji, kaže prof. dr. Miro Vukić, neurokirurg iz KBC-a Zagreb i predsjednik Hrvatskog neurokirurškog društva.

Konkretne posljedice

No, posebnu pažnju izazvala su predavanja o fiziologiji cerebrospinalne tekućine ili likvoru prof. dr. Vukića, dekana Medicinskog fakulteta prof. dr. Marijana Klarice i japanskog stručnjaka Yamade Shinyaja.

Naime, oni su na životinjskim modelima uspjeli dokazati, a MR-om potvrditi, nova saznanja o cirkulaciji moždanog likvora koja odudaraju od dosadašnjeg uvjerenja po kojem se moždana tekućina stvara u 3. i 4. lateralnoj komori i onda cirkulira oko mozga.

Mi smo utvrdili da se likvor ne stvara na tome mjestu i da ne cirkulira, odnosno da se ne stvara u 3. i 4. lateralnoj komori. Japanski stručnjaci u tome su nam pomogli praćenjem magnetskom rezonancom posebnih sekvenci i potvrdili naša istraživanja na životinjama. Riječju, likvor ne cirkulira iz mozga prema kralježničnoj moždini, već je statičan, objašnjava prof. dr. Vukić.

Dodaje da će to imati konkretne posljedice na način liječenja hidrocefalusa. I primjena lijekova bit će drukčija. I primjena kemoterapije bit će drukčija, ali i neke druge vrste liječenja za koje se vjerovalo da 'putuju' likvorom.

Linker
29. rujan 2024 11:23