Jutarnja mučnina u trudnoći mogla bi biti vrlo precizan biološki mehanizam, usavršavan tijekom evolucije kako bi se zaštitio fetus. Nedavna studija, provedena na Sveučilištu Kalifornija u Los Angelesu, rekonstruirala je vezu između složenih imunoloških odgovora potaknutih trudnoćom, mučnine i averzije prema određenim vrstama hrane kod trudnica. Zaključak autora je da su takvi simptomi u prvim mjesecima trudnoće, iako neugodni, posve normalni.
Bliski kontakt
Znanstvenici pretpostavljaju da bi mučnina u trudnoći mogla biti dio mehanizma prilagodbe, razvijenog tijekom evolucije, koji pomaže tijelu majke da i kod sebe i kod ploda smanji rizik od izloženosti štetnim tvarima. Kod mnogih sisavaca postoje barijere koje razdvajaju plod od majčine krvi, u kojoj cirkuliraju imunološke stanice. Kod čovjeka nije tako: majčina krv ulazi u placentu ili posteljicu kako bi hranila plod i opskrbljivala ga kisikom, pa su stoga potrebne određene strategije kako bi se spriječilo da se imunološki sustav majke okrene protiv ploda (čiji je DNK napola "stran").
Igra ravnoteže
- U normalnim okolnostima, imunološki sustav napada sve što percipira kao strano. Dakle, u trudnoći se mora pažljivo prilagoditi kako bi zadržao plod i istodobno se nastavio štititi od infekcija. Kako bi postiglo tu delikatnu ravnotežu, majčino tijelo pokreće jedinstvenu kaskadu upalnih reakcija. Te imunološke promjene, pak, mogu izazvati mučninu, reakciju koja potiče izbjegavanje potencijalno opasne hrane i koja jamči dodatnu zaštitu – pojašnjava Molly Fox, antropologinja i voditeljica studije. Kako kaže Fox, mučnina u trudnoći zapravo ima isti cilj kao natpisi na proizvodima koji upozoravaju trudnice na rizike određenih svježih sireva ili sirovog mesa. Poput tih upozorenja, cilj mučnine je odvratiti od konzumacije namirnica koje bi mogle izazvati opasne infekcije.
Uloga upale
U suradnji s kolegama epidemiolozima, znanstvenici su analizirali razinu citokina (imunosnih molekula koje šalju znakove alarma i reguliraju upalne mehanizme u slučaju infekcije) u krvi 58 trudnica, od prvih tjedana trudnoće do nakon poroda. Ispitanice su također ispunile upitnike o intenzitetu i učestalosti mučnina u trudnoći, kao i o averziji prema određenoj hrani koju su osjećale u tom periodu. Šezdeset i četiri posto ispitanica doživjelo je averziju prema određenim mirisima i hrani (primjerice prema dimu cigarete ili mesu). Šezdeset i sedam posto ih je izjavilo da je patilo od mučnine, a 66 posto je povraćalo. Analize su otkrile vezu između prisutnosti citokina koji potiču upalu i averzije prema određenim vrstama hrane, mučnine i povraćanja. To dokazuje postojanje povezanosti između imunoloških odgovora i mehanizama koji izazivaju jutarnje mučnine.
Konkretan doprinos studije
Autori studije nadaju se da bi normaliziranje mučnine u trudnoći i razumijevanje njezine biološke funkcije moglo doprinijeti boljem razumijevanju tog problema na razini cijelog društva: na primjer, to bi moglo smanjiti predrasude prema ženama koje upravo zbog mučnine i povraćanja moraju izostajati s posla.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....