SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Mogu li se osobe s prirođenom srčanom manom baviti sportom?

Bikuspidna aortna valvula (zalistak) najčešća je prirođena srčana mana

Može li se osoba kojoj je dijagnosticirana bikuspidna aortna valvula baviti profesionalnim sportom?

  • Siniša L., Vukovar

Odgovara: prof. dr. Hrvoje Pintarić, kardiolog, KBC Sestre milosrdnice, Zagreb

Bikuspidna aortna valvula (zalistak) najčešća je prirođena srčana mana (javlja se u oko dva posto populacije), a karakterizira je postojanje dva umjesto tri listića (kuspisa) aortnog zalistka. U pravilu se ne smatra bolešću nego se bolest može razviti zbog anatomske građe zalistka i/ili mogućih pridruženih anomalija. Uz to, nastanak i razvoj bolesti u bikuspidnoj valvuli ovisi o nizu čimbenika (genetika, životne navike) koji doprinose degenerativnoj promjeni valvule.

Opći je konsenzus da sportaši s ovom manom i normalnom funkcijom zalistka i bez proširenja (dilatacije) aorte mogu sudjelovati u svim sportskim aktivnostima. Osobe s blagom dilatacijom aorte trebaju jednom godišnje na pregled, dok neki, ovisno o sportu kojim se bave, trebaju i češće kontrole. Kada je ova mana karakterizirana umjerenim suženjem (stenozom), sudjelovanje u natjecateljskim sportovima treba biti ograničeno na niske i umjerene statičke vježbe (npr. jahanje, motociklizam, golf) ili niske i umjerene dinamičke vježbe (npr. stolni tenis, odbojka, mačevanje). Ako postoji teška stenoza zalistka ili umjereno do teško proširenje aorte, treba izbjegavati naporne izometrijske vježbe (npr. dizanje utega, penjanje uz strme uzbrdice, zgibove). Preporučuje se individualna procjena svakog sportaša i multidisciplinarni pristup.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
29. svibanj 2024 15:46