SHUTTERSTOCK
Nova studija

Mikrobi posvuda: Novi virusi otkriveni na četkicama za zube i tuševima

Bakteriofagi već su neko vrijeme predmet pojačanih istraživanja u liječenju bakterijskih infekcija otpornih na antibiotike

Broj virusa koje smo okrili je apsolutno golem. Pronašli smo brojne viruse o kojima zasad znamo jako malo i mnoge druge koje nikada ranije nismo ni vidjeli, rekla je voditeljica studije Erica Hartmann sa Sveučilišta Northwestern iz američke države Illinois.

Bakteriofagi

Mikrobiolozi su ustanovili da postoji i minimalno preklapanje između dvaju uzoraka, spomenula je Hartman, dodavši da je svaka glava tuša i svaka četkica za zube poput zasebnoga malog otoka. Dobra je vijest da virusi nisu opasni za ljude, već napadaju i razmnožavaju se unutar bakterija. Takvi takozvani bakteriofagi već su neko vrijeme predmet pojačanih istraživanja u liječenju bakterijskih infekcija otpornih na antibiotike. Istraživači vjeruju da bi novootkriveni tipovi virusa mogli biti prava riznica za to. Sukladno tomu u uzorcima su pronađeni i mnogi fagi koji specifično inficiraju mikobakterije - uzročnike bolesti poput gube, tuberkuloze i plućnih infekcija.

Nevjerojatno je koliko je neiskorištene bioraznolikosti posvuda oko nas. A čak ni ne morate ići daleko da biste ga pronašli; pred našim je nosom - kaže Hartmann.

Studija

Za potrebe studije provedene u Sjedinjenim Državama, znanstvenici su od ispitanika tražili da im pošalju svoje korištene četkice za zube i obriske s glava tuševa. Prethodne su analize već pokazale veliku raznolikost bakterija u uzorcima. U sklopu analize virusa analizirana su 34 uzorka s četkica i 92 s glava tuševa.

- Ovaj projekt započeo je kao kuriozum. Željeli smo doznati kakvi to mikrobi žive u našim domovima. Mikrobi se teško naseljavaju na površinama poput stolova i zidova jer preferiraju vlažan okoliš, onaj gdje ima vode. A gdje ima vode? Unutar tuševa i na četkicama za zube - rekla je.

Raznolikost mikroba u kupaonici nipošto nije razlog za odlazak u kupnju sredstava za čišćenje s antimikrobnim učinkom, istaknuli su znanstvenici, savjetujući da je dovoljno redovito mijenjati četkice za zube.

- Rekli su i da nema potrebe za kupnjom ni korištenjem posebnih antimikrobnih četkica za zube, jer će one vjerojatno rezultirati razvojem mikroba otpornih na antibiotike - napominje Hartmann.

Kada je posrijedi glava tuša, dovoljno ju je dobro očistiti sapunom i, ako je potrebno, sredstvom za uklanjanje kamenca.

- Mikrobi su posvuda, a velika većina njih nije opasna za ljude i od njih se nećemo razboljeti. Što ih više ‘napadate’ dezinficijensima, veća je vjerojatnost da će razviti otpornost ili će ih biti teže liječiti - zaključila je.

Linker
12. listopad 2024 10:06