SHUTTERSTOCK
Prevencija

Mediteranska prehrana snižava rizik za rak dojke za 13 posto, a najveći učinak ima u jednoj skupini

Rak dojke najčešći je karcinom kod žena u Hrvatskoj i u svijetu

Protuupalna i antioksidacijska djelovanja sastojaka hrane uobičajene u mediteranskoj prehrani vjerojatno su najzaslužnija za zdravstvene dobrobiti s kojima se povezuje ovaj tip prehrane, među kojima je niži rizik za rak, pa i za rak dojke, sugeriraju istraživanja. Rak dojke najčešći je rak kod žena u Hrvatskoj i u svijetu - u našoj zemlji s oko 3.000 slučajeva godišnje čini četvrtinu svih malignih bolesti kod žena. Zbog toga je istraživanje učinkovitih strategija prevencije ključno, posebno onih koje uključuju način života, čiji je prehrana presudan dio.

Zaštitni učinak

U novoj studiji Centra za istraživanje raka u Teheranu, objavljenoj u publikaciji Health Science Reports, znanstvenici su procijenili povezanost između pridržavanja mediteranske prehrane i rizika od raka dojke analizirajući podatke iz 31 studije objavljene između 2006. i 2023. godine. Meta-analiza je ukazala na značajnu povezanost između pridržavanja mediteranske prehrane i nižeg ukupnog rizika od raka dojke, uz značajnu heterogenost među studijama.

Sudionice studija bile su u dobi od 20 do 104 godine. Pokazalo se da za žene u reproduktivnoj dobi, prije pojave simptoma perimenopauze, nije bilo značajnog smanjenja rizika za pojavu raka dojke. Nasuprot tome, kod žena u postmenopauzi došlo je do značajnog smanjenja rizika od raka dojke povezanog s pridržavanjem mediteranske prehrane. Snažniji zaštitni učinak ovog oblika prehrane zabilježen je u studijama slučaja s kontrolom, dok je u kohortnim studijama bio skromniji. Prema zemljopisnim regijama, studije provedene u Aziji pokazale su najjaču povezanost između pridržavanja mediteranskog načina prehrane i manjeg rizika od raka dojke, europske su studije pokazale umjerenu povezanost, a u američkim je studijama ona bila beznačajna. Bez obzira na regiju, žene u reproduktivnoj dobi nisu imale značajno snižavanje rizika.

Obećavajuća prehrana

Analiza je također otkrila da je uključivanje ili isključivanje alkohola kao komponente mediteranske prehrane utjecalo na postotak smanjenja rizika u nekim podskupinama, posebno među ženama u postmenopauzi. Time je naglašena složena uloga alkohola u prevenciji raka dojke o kojoj se još uvijek raspravlja.

Sve u svemu, nalazi meta-analize ukazuju na 13 posto manji rizik od raka dojke povezan s pridržavanjem mediteranske prehrane, osobito u žena u postmenopauzi. Iako rezultati sugeriraju da bi mediteranska prehrana mogla biti obećavajuća u prevenciji raka dojke, autori naglašavaju potrebu za dodatnim, dobro osmišljenim studijama u različitim populacijama i regijama, koje bi uzele u obzir složenost sastava prehrane i druge čimbenike rizika te razmotrile podtipove raka dojke, status hormonskih receptora, genetsku predispoziciju i životni stil kako bi se potpunije razumjela potencijalna zaštitna uloga mediteranske prehrane.

Ona se od regije do regije po namirnicama može i značajno razlikovati, no osnovna načela su jednaka. Svakodnevno se jedu žitarice, tjestenina, riža ili krumpir, kao i različito povrće. Neizostavni su i voće i orašasti plodovi, a više puta tjedno na jelovniku su mahunarke. Redovno se konzumiraju mlijeko i proizvodi od mlijeka, (plava) riba jede se najmanje jednom, a meso najviše dva puta tjedno. U tjednu se pojede i nekoliko jaja. Često se koristi umak od rajčice, a glavna je masnoća maslinovo ulje. Važno je reći i da se jede polako, u opuštenoj atmosferi.

07. srpanj 2025 20:28