Limeta je agrum koji se koristi za davanje boljeg okusa hrani i čest je dodatak meksičke, vijetnamske i tajlandske kuhinje. No ovaj je agrum pravi izvor zdravlja. Mnoge su studije pokazale da povećanje potrošnje limete smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti i ukupne smrtnosti, podiže energiju i smanjuje težinu. Limete su vrlo koncentrirani izvor vitamina C, poznatog antioksidansa. Nabrojali smo šestjako dobrih razloga zašto bismo je češće trebali ugostiti i u našim jelovnicima.
1. Zdravlje srca
Istraživanja su pokazala da sok od limete i njena kora smanjuju nakupljanje masti u koronarnim arterijama, pa se tako umanjuje i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Dodajte je svojoj vodi, napravite "limetonadu" (to smo sad izmislili), koru naribajte u smjesu za palačinke ili njezinim sokom začinite salatu.
2. Prevencija astme
Rizici za razvoj astme su niži kod ljudi koji konzumiraju velike količine određenih hranjivih tvari. Jedan od tih hranjivih tvari je vitamin C koji se nalazi u mnogim vrstama voća i povrća, uključujući i limetu. Da biste spriječili bolesti dišnih puteva preporučamo da je koristite barem nekoliko puta tjedno, a pogotovo sada u proljeće kada raste koncentracija peludi u zraku.
3. Povećava apsorpciju željeza
Nedostatak željeza je jedan od najčešćih problema ljudi u razvijenim zemljama i vodeći uzrok anemije. Konzumiranje namirnica koje su bogate vitaminom C u kombinaciji s onima bogatim željezom povećat će sposobnost tijela da apsorbira željezo. Iscijedite svježi sok limetena salatu sa špinatom i slanutakom koji su dobar izvor željeza.
4. Jača imunitet
Namirnice koje su bogate vitaminom C i drugim antioksidansima mogu pomoći imunološkom sustavu u borbi protiv prehlade i gripe. Konzumiranje zdrave prehrane posebno je važno tijekom zimskih mjeseci.
5. Dobra je i za kožu
Kada se jede u prirodnom obliku, vitamin C pomaže u borbi protiv oštećenja kože uzrokovane suncem i zagađenjem, smanuje bore i poboljšava cjelokupnu teksturu kože. Potreban je adekvatan unos vitamina C, a sok od jedne limete daje 22 posto dnevnih potreba za izgradnju i održavanje kolagena. Treba li uopće još neki razlog da njezin sok popijete, evo, ovaj čas!?
6. Smanjuje rizik od moždanog udara
Veće količine agruma mogu smanjiti rizik za ishemijski moždani udar kod žena. Jedno istraživanje pokazalo je da su sudionici koji su jeli najviše količine citrusa imali 19 posto manji rizik od ishemijskog moždanog udara od onih koji su ih jeli u malim količinama.
Operite limetu, čak i ako ne planirate koristiti koru. Bakterije iz kore mogu ući u unutrašnjiost ploda pri rezanju nožem. Stoga po mogućnosti kupujte limetu iz organskog uzgoja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....