SHUTTERSTOCK
Dobre bakterije

Kako znati djeluje li doista probiotik koji uzimate? Obratite pažnju na ovih osam znakova

Za zdravlje probavnog sustava rezultati nastupaju za oko dva do tri tjedna, dok je kod hormona potrebno čak oko tri mjeseca


Probiotici, odnosno živi mikroorganizmi izuzetno su važni za zdravlje probavnog sustava. Podržavaju imunosnu funkciju, hormonalnu ravnotežu, a mogu pomoći i u mršavljenju. Poznato je da ih se često preporučuje konzumirati nakon uzimanja kure antibiotika, kod povećanog stresa te izlaganja raznim toksinima. Osim kroz prehranu probiotike možemo uzimati i u obliku raznih dodataka. No, jeste li se ikada zapitali koliko je vremena potrebno da bi se pokazali njihovi pozitivni učinci?

Pravilo - dosljednost

Kao i u mnogočemu drugom, kod uzimanja probiotika je također važna dosljednost. Za značajnija poboljšanja u našem zdravlju može proći nekoliko dana, tjedana ili čak nekoliko mjeseci sustavnog uzimanja suplemenata. Kada je u pitanju zdravlje probavnog sustava, pozitivni rezultati uglavnom nastupaju za oko dva do tri tjedna, dok je kod promjene u hormonima, metabolizmu i sastavu tijela potrebno čak oko tri mjeseca dosljedne suplementacije. U akutnim stanjima poput proljeva, rezultati mogu biti vidljivi unutar nekoliko dana.

Kako znati djeluje li probiotik?

Mikrobiom svakog pojedinca je jedinstven, tako da ne postoje dvije osobe koje će na probiotski dodatak reagirati jednako. Međutim, njegov pozitivan učinak moći ćete primijetiti prema sljedećim pokazateljima:

1. Poboljšana i redovita probava

Smanjena nadutost, plinovi i nepravilno pražnjenje crijeva dobar su znak da se događa poboljšanje ukupnog zdravlja crijeva. Oni sa simptomima IBS-a bi također uz redovito uzimanje probiotika mogli osjetiti značajno olakšanje.

2. Povećana razina energije i mentalna jasnoća

Ako primijetite dobro raspoloženje i porast energije tijekom uzimanja probiotika, to može biti znak njihove djelotvornosti. Naime, probiotici pomažu u poboljšanju apsorpcije hranjivih tvari kao što su vitamini B i željezo i pozitivno utječu na zdravlje smanjujući upale koje su također jedan od uzroka umora. Osim toga, osjećaj mentalne jasnoće i usredotočenosti isto tako mogu ukazivati ​​na to da probiotici pozitivno utječu na crijeva i mozga.

3. Vaginalno zdravlje

Optimalno zdravlje crijeva povezano je s vaginalnim zdravljem. Manje epizoda infekcija mokraćnog sustava, gljivičnih infekcija, pa čak i suhoće vagine mogu biti dobar pokazatelj da probiotici pomažu u održavanju zdrave vaginalne flore. Manji svrbež, peckanje, iscjedak i nelagoda isto tako mogu biti znak da se vaginalna flora mijenja na bolje.

4. Stabilnija težina

Moć probiotika ocrtava se i na zdravu tjelesnu težinu. Mikrobi koji žive u crijevima mogu utjecati na apetit, želju za hranom, osjetljivost na inzulin i težinu. Sve to ćete primijetiti ako osjetite da lakše možete kontrolirati glad i općenito imate manje žudnje za hranom.

5. PMS simptomi i grčevi tijekom menstruacije

U jednoj randomiziranoj studiji koja je koristila kombinaciju vrsta Lactobacillus i Bifidobacterium, otkriveno je da su nakon tri mjeseca sudionici iskusili poboljšano mentalno zdravlje i manju upotrebu nesteroidnih protuupalnih lijekova. Pokazalo se da drugi sojevi vrsta Lactobacillus poboljšavaju razdražljivost koja se može pojaviti u predmenstrualnoj fazi nakon uzimanja dodataka tijekom tri menstrualna ciklusa.

6. Zdravija koža

Probiotici mogu pomoći koži u da postane čistija, manje upaljena i općenito da izgleda zdravije, a to ćete primijetiti i na vlastitom primjeru ako dosljedno konzumirate ove dobre bakterije.

7. Kvalitetan san

Probiotici mogu neizravno utjecati na san svojim učinkom na razinu stresa i upale. Zbog veze između crijeva i mozga i proizvodnje hormona unutar crijeva, zdravija crijeva potencijalno mogu dovesti do poboljšanih obrazaca spavanja i manje simptoma nesanice.

8. Poboljšana imunosna funkcija

Oko 80 posto imunosnog sustava nalazi se u crijevima. Da probiotici doista djeluju možete primijetiti po tome da je doista teško da vas hvata kakva prehlada ili gripa.

Što učiniti kada probiotik ne djeluje?

Unatoč potencijalnim dobrobitima, probiotici ne daju uvijek željene rezultate za sve. Znakovi da probiotici možda ne djeluju kako se očekuje mogu uključivati:

  • Probavnu nelagodu, poput pojačane nadutosti i plinova koji ne nestaju u roku od nekoliko tjedana.
  • Pogoršanje simptoma, primjerice onih na koži, proljev ili zatvor koji traje dulje od nekoliko tjedana.
  • Nema znakova poboljšanja zdravstvenih problema, kao što su razina energije ili ponavljajuće vaginalne infekcije.

Oni koji ne osjete nikakve pozitivne promjene nakon duljeg razdoblja uzimanja probiotika, trebali bi promijeniti vrstu i dozu, savjetovati s liječnikom koji će odredili najbolju vrstu probiotika za vaše potrebe i ciljeve.

Linker
05. rujan 2024 15:24