Što će se dogoditi vašem tijelu ako svaki dan popijete pivo?
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Isplati li se?

Kako svakodnevno pijenje piva utječe na naš mozak, srce i bubrege?

Konzumacija alkohola s vremena na vrijeme neće napraviti štetu, no istraživači su otkrili koje su posljedice svakodnevnog pijenja

Povremeno je za neke ljude dobro popiti pivo, a postoje čak i istraživanja koja ukazuju na to da pivo ima zdravstvene koristi. Međutim, postoje i istraživanja koja sugeriraju da se svako alkoholno piće, čak i u malim količinama, treba izbjegavati.

No, istraživači su željeli proučiti jednu posebnu krajnost, odnosno što bi se dogodilo vašem tijelu kad biste svakodnevno pili pivo. Provjerite učinke ispijanja piva i promislite isplati li se konzumirati ga svaki dan.


Težina se može povećati

U prosjeku pola litre piva ima oko 150 kalorija, no s povećanjem postotka alkohola rastu i kalorije. Ako nastavite piti prema preporukama ili čak i manje od toga, tada će utjecaj na vašu težinu biti minimalan.

Zapravo, umjereno pijenje kao dio zdravog načina života (zdrava prehrana i redovita tjelesna aktivnost) ne čine vas predodređenima za debljanje, prema pregledu iz 2015. u časopisu Current Obesity Reports.

No, pijenje dva, tri ili više piva može dodati vašoj prehrani više od 300 kalorija, a to ima potencijal utjecati na broj na vagi u samo mjesec dana.

Osim toga, konzumiranje alkohola može smanjiti vašu sitost te potaknuti apetit, prema istraživanju časopisa Obesity iz 2017. To znači da ćete se možda pojesti više nakon previše piva, a to bi moglo dovesti do unosa dodatnih kalorija.


Bubrezi mogu patiti

Oni čiste vašu krv, radeći poput filtera za vodu. Alkohol treba filtrirati, a previše pijenja može vas izložiti riziku od hipertenzije (povišeni krvni tlak), a to može povećati rizik od bolesti bubrega, ističe Nacionalna zaklada za bubrege.

Pivo je također diuretik, što znači da biste mogli dodatno opteretiti bubrege ako se ne pridržavate preporuka. Ako se pridržavate preporuka vjerojatno nećete dehidrirati, ali možete izgubiti dodatni natrij i kalij. Nedostatak elektrolita zbog dehidracije može dovesti do grčeva u mišićima, slabosti ili umora, prema Nacionalnom centru za biotehnološke informacije.

Konzumiranje alkoholnog piva moglo bi narušiti vašu ravnotežu elektrolita, ali to nije slučaj s bezalkoholnim pivom, prema istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients iz 2016. Dakle, ako razmišljate o treningu, a zatim pivu, učinite uslugu svojim bubrezima i odaberite bezalkoholno pivo.


Negativan utjecaj na srce

Nema sumnje da prekomjerno pijenje alkohola značajno oštećuje srce. Izlaže vas riziku od visokog krvnog tlaka, dijabetesa tipa 2, fibrilaciji atrija (vrsta aritmije) i moždanog udara te je bez sumnje štetno za vaše srce. Ta se stanja javljaju tijekom cijeloživotnog pijenja i variraju ovisno o količini konzumiranog alkohola.

Pregled časopisa Nutrients iz 2020. godine je pokazao da su obrasci pijenja važni, što znači da prekomjerno pijenje jedan do dva puta tjedno povećava rizik od oštećenja srca, čak i ako je količina jednaka onoj koju popijete u razdoblju od tjedan dana. To je najvjerojatnije posljedica povećanog rizika od visokog krvnog tlaka uslijed opijanja.

Pijenje umjerenih količina piva nema isti učinak. Pregledom se zaključuje da su mali unosi piva, koji ne prelaze preporučene količine, sigurni i možda čak i korisni za kardiovaskularni sustav.

U studiji časopisa Nutrients iz 2018. autori su otkrili zaštitni učinak piva koji se odnosi na sprječavanje oksidacije LDL (lošeg kolesterola) pomoću antioksidativnog kapaciteta HDL kolesterola. Ove su prednosti pronašli i u tradicionalnom pivu koje sadrži alkohol i u pivu bez alkohola, što ukazuje na to da polifenoli u pivu mogu imati dobrobiti.


Kako utječe na zdravlje mozga?

Konzumacija piva i općenito alkohola opširno su proučavani u borbi protiv smanjenja kognitivnih sposobnosti kod starijih osoba.

Studija objavljena u časopisu Current Alzheimer Research 2016. godine proučavala je 360 osoba starije životne dobe tijekom 19 godina, a istraživači su otkrili da su oni koji su pili žestoka pića, ali ne i pivo ili vino, u opasnosti od smanjenja kognitivnih sposobnosti.

Pivo, osobito pivo s visokim sadržajem hmelja, može biti bolja opcija za zdravlje mozga. Pivo sadrži antioksidanse, a hmelj u pivu može pomoći u smanjenju neurološke upale i smanjenje kognitivnih sposobnosti, prema istraživanju časopisa Nutrients iz 2019. Hmelj je ono što pivu daje gorčinu, a što pivo sadrži više hmelja to će biti gorče.

Studija iz Ujedinjenog Kraljevstva iz 2017., međutim, nije pronašla iste rezultate: Istraživači su primijetili da prekomjerno pijenje piva povećava rizik od razvoja demencije i Alzheimerove bolesti, a nisu otkrili zaštitni učinak malih količina na kogniciju. Stoga je potrebno više istraživanja kako bi se zaključilo ima li povremeno konzumiranje blagotvorno djelovanje na zdravlje mozga.

U svakom slučaju trebate biti odgovorni pivopije. Iako povremeno pijenje piva može imati koristi, postoje slučajevi u kojima je ispijanje piva uvijek loše, ako ste maloljetnik, vozite ili ste trudni.

Linker
05. ožujak 2024 18:52