SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Kako prepoznati prve simptome dječjih glista i spriječiti njihovu pojavu

Odgovara dr. Venera Zahariev Španiček, pedijatar


U vrtiću nam je rečeno da se pojavio slučaj dječjih glista. Kako prepoznati prve simptome i spriječiti pojavu ove dječje bolesti?

  • Majda L., Zagreb

Odgovara dr. Venera Zahariev Španiček, pedijatar, Dom zdravlja Zaprešić

Dječje gliste su paraziti koji se prenose prljavim rukama te zagađenom vodom ili hranom. Gliste ulaze u organizam tako da se progutaju jajašca. Iz jajašca nastaje larva, potom odrasla glista, a cijeli ciklus razvoja gliste odvija se u dječjem organizmu. Ženka gliste predvečer otputuje do perianalne regije i polaže jajašca u kožnim naborima anusa. Simptomi su svrbež oko anusa, obično predvečer ili noću, bolovi u trbuhu, slabiji apetit, manjak energije, umor, neredovita stolica.

Dijagnosticira se pronalaskom male gliste u stolici ili perianalnim otiskom (ljepljivu traku prisloniti na anus, najbolje u večernjim satima i potom zalijepiti na stakalce). Terapija je mebendazol jednokratno, potom nakon 14 dana ponoviti. Prevencija je redovito pranje ruku, rublja i odjeće.


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
14. lipanj 2024 13:54