Imunolog Zlatko Trobonjača.Foto:MARKO MISCEVIC CROPIX
Što nas čeka

Imunolog Trobonjača: Nastala je nova i sposobnija mutanta virusa korone. Sigurno će zavladati svijetom!

Stručnjaci objašnjavaju kako će se širiti ove jeseni i kada se najbolje cijepiti


Sezona gripe polako se približava i već je poznato koliko će doza cjepiva stići u našu zemlju i kad će biti isporučene. S druge strane, korona nije ni otišla na stanku - cijelo ljeto bilježe se novooboljeli, a sada je njihov broj ponovno u porastu te se u tjednu HZJZ-u prijavljuje i više od 2000 novooboljelih. Imunologa prof. dr.sc. Zlatka Trobonjaču pitali smo što nas čeka ovu jesen.

Što možemo očekivati, kakve će biti predstojeće sezone gripe i covida-19 u Hrvatskoj?

Prošle godine epidemija gripe nije bila posebno jaka, pa se pretpostavlja da će ove godine biti jača, ali ne može se to tvrditi niti procijeniti kakav će joj biti intenzitet. Kod covida-19 širit će se varijanta virusa XEC, to je nova mutanta koja je već prisutna u Njemačkoj, Nizozemskoj, SAD-u, Kini..., a kad je zabilježena na tako udaljenim mjestima, znači da je virus već raširen po cijelom svijetu.

Je li novi soj virusa opasniji za nas od dosadašnjih varijanti i podvarijanti virusa korone?

XEC je rekombinantna varijanta virusa SARS-CoV-2, što znači da je nastala kombinacijom dva prethodna oblika virusa, oba su podvarijante varijante omikron. Njihovi su se genomi spojili i međusobno iskombinirali i tako stvorili ovu mutantu koja ima golemu prednost nad ranijim oblicima. Sposobnija je u zaobilaženju imunosti i sigurno će zavladati svijetom i proizvesti novi val covida.

I u ovom trenutku imamo tisuću-dvije, pa i više, prijava oboljelih od covida tjedno u Hrvatskoj. O broju oboljelih, a neprijavljenih, možemo samo nagađati. Trebaju li nas službene brojke zabrinjavati?

Veće se širenje očekuje u jesen i zimu, zbog uvjeta koji odgovaraju širenju respiratornih infekcija, no covid-19 je pokazao da baš i nije sezonska bolest. I ovog je ljeta zabilježen njegov velik val, jer virus je vrlo infektivan. Mislim da nas trenutne brojke ukupno oboljelih ne trebaju zabrinjavati, zabrinjavajuće je ako raste broj ljudi na intenzivnim odjelima i broj umrlih, sjetimo se da smo na vrhuncu pandemije imali po 70 umrlih tjedno. No, bez obzira na to kako vodili podatke - kod nas se često navodi da je osoba umrla s covidom, a ne od njega, a to bi značilo da je umrla od primarne bolesti, što pak implicira da je covid blaža bolest - covid svakako skraćuje život. A ako bolest skraćuje životni vijek, onda je smrtonosna. Opasnost je, dakako, i dalje najveća za starije osobe, neka razina imunosti među mlađima dosad je već razvijena.

Kod pozivanja građana na cijepljenje protiv gripe često se upozorava da ne odugovlače s odlukom o cijepljenju, kako bi imali dovoljno vremena za razvoj imunosti potaknute cjepivom. Može li se cijepiti i prerano, odnosno koje je najbolje vrijeme za cijepljenje?

Epidemija gripe ne razbuktava se rano, ne počinje od studenog, nego njen vrhunac možemo očekivati krajem siječnja, sredinom veljače. Osobno se protiv gripe cijepim krajem studenog, kako bi se imunost razvila do Božića i blagdanskog perioda, kada se više družimo i krećemo, a boravimo u zatvorenome, pa je i mogućnost zaraze veća.

Neke se europske zemlje posljednjih mjeseci opet, nakon dvije godine, suočavaju s većim brojem slučajeva oboljelih od majmunskih boginja (mpox). Virus koji uzrokuje bolest može se širiti i zrakom, premda daleko slabije od, primjerice, virusa gripe. Kolika su zdravstvena prijetnja majmunske boginje?

Novi soj nešto je virulentniji od prethodnog, pa se i nešto lakše širi među ljudima, no to se događa prvenstveno u prisnom kontaktu s oboljelim - spolnim odnosom, ljubljenjem, dodirom kožu o kožu. Moguć je i prijenos preko predmeta te disanjem u neposrednoj blizini, ali to ne ide lako i radi se o malim brojevima. Kad bi se i počeo širiti u Hrvatskoj, mislim da bolest ne bi prešla nekoliko desetaka slučajeva.

Epidemiolozi: Očekujemo rast broja oboljelih

U Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a kažu da se od lipnja bilježi kontinuirani porast broja prijava oboljelih od covida-19 te se očekuje porast broja novooboljelih, iako se ne može predvidjeti hoće li se kontinuirano nastaviti ili će doći do kraćeg pada broja novooboljelih prije zimske sezone.

Hoće li se pooštravati preporuke za zaštitu i cijepljenje i hoće li se pozivati na cijepljenje?

- Za sada ne namjeravamo pooštravati preporuke. Pozivamo na cijepljenje. Trenutno se protiv covida cijepi cjepivom baziranim na podvarijanti JN.1, a uskoro će biti na raspolaganju cjepivo bazirano na podvarijanti KP.2. Obje su podvarijante varijante virusa omikron. U našoj je ambulanti za cijepljenje u HZJZ-u posljednjih tjedana interes za cijepljenje protiv covida povećan. Kategorije stanovništva za koje je cijepljenje preporučeno vrlo su slične onima kojima se preporučuje cijepljenje protiv gripe. To su osobe starije dobi (od 65 godina naviše), one s težim kroničnim bolestima (pluća i srca, bubrega, jetre, hematološkim, šećernom bolesti i drugim metaboličkim bolestima) te imunosuprimirane osobe - kažu u HZJZ-u.

Sporadični slučajevi gripe

- Sezonu gripe nije moguće predvidjeti, jer osnovna je karakteristika gripe nepredvidivost. Najvjerojatnije će biti zastupljena oba podtipa gripe A i jedan podtip gripe B u omjerima koje ne možemo predvidjeti. Dosad se bilježe samo sporadični ili pojedinačni slučajevi gripe, budući da sezona gripe kod nas još nije počela.Za ovu jesen naručeno je 450.000 doza cjepiva, koje će, očekujemo, biti isporučeno u listopadu te se nadamo da će cijepljenje početi u drugoj polovici listopada - kažu u HZJZ-u.

Više čitajte u novom broju Doktora u kući. U prodaji je od četvrtka 3. listopada.

Linker
30. rujan 2024 10:31