FOTOGRAFIJE: MAKYZZ GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Dežurna ordinacija

Gubim dah, nemam zraka, probada me u prsima. Što je razlog?

Osjećaj nedostatka zraka je simptom koji može imati psihogenu i organsku podlogu. Što se pak tiče probadanja u prsnom košu, bilo iznad ili ispod srca, to ne mora nužno značiti i bolest srca

Često izgubim dah te se moram potruditi kako bih udahnula onoliko zraka koliko mi je potrebno. Ponekad osjećam probadanje u lijevom dijelu prsnog koša, ali ne u razini srca, već malo iznad. Što je uzrok?

Mirna O., Opatija

Odgovara dr. Damir Petrušić, internist:

image
FOTOGRAFIJE: ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

"Osjećaj nedostatka zraka je simptom koji može imati psihogenu i organsku podlogu. Osobe sa psihogenom podlogom mogu dovoljno udahnuti kada na to pomisle i snažno udahnu. Nasuprot tome, oni s organskom podlogom (bolesti pluća ili srca) nemaju dovoljno zraka ni kada se potrude da ga dovoljno udahnu. To je stalni osjećaj nedostatka zraka ma koliko se ljudi (bezuspješno) trudili da to savladaju. Što se pak tiče probadanja u prsnom košu, bilo iznad ili ispod srca, to ne mora nužno značiti i bolest srca. Uzrok mogu biti i nervoza i napetost, bolesti mišićno-koštanog sustava (nakon prevelikog naprezanja, traume) te meteorološke promjene u osjetljivih osoba. S druge strane, bolesti srca, primjerice suženje koronarnih arterija koje krvlju opskrbljuju srčani mišić, signaliziraju osjećaj duže boli u prsnom košu, neovisno o dubini disanja ili pokretima prsnog koša. Bol se obično javlja pri fizičkom naporu i pri uzbuđenju i traje do 15 minuta, na mirovanje ili nitroglicerin stavljen pod jezik brzo nestaje.

Intenzivna bol

Ako se unatoč tim mjerama intenzivna bol nastavlja, treba pomišljati i na mogućnost infarkta miokarda. U uznapredovalom aterosklerotskom suženju koronarnih arterija bol u prsima se može javljati i pri mirovanju, no opet ima ograničeno trajanje i popušta na nitroglicerin. Aneurizma abdominalne aorte obično se slučajno otkriva (pri pregledu se u trbuhu napipa okruglasta pulsirajuća tvorba, što se ultrazvukom vrlo lako vizualizira). Aneurizma luka aorte obično se slučajno otkriva, npr. pri rendgenskom snimanju prsnog koša ili na ultrazvuku. Aneurizma luka aorte, kao i ona abdominalne aorte, bezbolna je sve do momenta eventualnog raslojavanja (disekcije stijenke, kada aorta ima dva paralelna lumena, poput puške dvocijevke) i opasno prijeti rupturom i brzim iskrvarenjem."

Linker
05. ožujak 2024 19:29