Očito je da imunosni sustav reagira na brzu hranu.
 Foto: iStock
Loša navika

Fast food jednako je opasan kao i bakterije

Zabrinjava kako čak i nakon prebacivanja na zdravu prehranu obrana tijela ostaje hiperaktivna, tijelo se i dalje agresivno brani, a upala kao imunosni odgovor još je izraženija.

Imunosni sustav na brzu hranu visoke kalorijske vrijednosti i prepunu masnoća reagira jednako kao na bakterijske infekcije, pokazalo je nedavno istraživanje provedeno na Sveučilištu u Bonnu.

Znanstvenike posebno uznemiruje što su dokazali i da fast food imunosni sustav čini agresivnijim na dugi rok.

To znači da čak i nakon prebacivanja na zdravu prehranu obrana tijela ostaje hiperaktivna, tijelo se i dalje agresivno brani, a upala kao imunosni odgovor još je izraženija.

Te dugoročne promjene mogu imati veze s razvojem ateroskleroze i dijabetesa, bolesti povezanih s konzumiranjem brze hrane.

Zapadnjačka prehrana

Znanstvenici su istraživanje proveli ne miševima i nekoliko ih mjeseci držali na tzv. zapadnjačkoj hrani, prepunoj nezdravih masnoća, šećera i s niskim udjelom vlakana. Glodavci su tijekom tog perioda razvili snažan upalni odgovor u cijelom tijelu, gotovo kao nakon infekcije opasnim bakterijama.

- Nezdrava prehrana dovela je do neočekivanog povećanja broja određenih imunosnih stanica u krvi miševa, posebice granulocita i monocita, što znači da tijelo angažira ogromnu i moćnu vojsku kako se obranilo - kažu znanstvenici.

Kada su miševima nakon određenog vremena dali žitarice, tijekom četiri tjedna akutna upala je polako nestala. Međutim, nije nestalo genetsko reprogramiranje imunosnih stanica.

Linker
18. lipanj 2024 21:04