dr. Josip Staničić.Foto: Davor Pongracic/CROPIX
Dežurna ordinacija

Doktor Staničić odgovara: Smijemo li piti kavu neposredno nakon lijeka za štitnjaču

Kiselina u želucu nakon obroka i kave negativno utječe na apsorpciju levotiroksina preko sluznice želuca

Koliko vremena treba proći od uzimanja terapije, odnosno hormona štitnjače, do prve šalice jutarnje kave? U kojoj mjeri kava može narušiti apsorpciju lijeka?

  • Marta L., Zagreb

Odgovara dr. Josip Staničić, spec. nuklearne medicine, Zagreb

Znanstveno je potvrđeno da u manjoj ili većoj mjeri kiselina u želucu koja se luči tijekom i nakon unosa obroka i kave negativno utječe na apsorpciju levotiroksina preko sluznice želuca što dovodi do potrebe za višim dozama lijeka i, što je možda i veći problem, neravnomjerne apsorpcije lijeka iz dana u dan. Takva neravnomjerna apsorpcija često može biti uzrok velikih oscilacija hormonske razine od dana do dana što može rezultirati simptomima hipotireoze ili hipertireoze. Upravo je zbog toga potrebno pričekati barem 20-30 minuta od uzimanja tablete levotiroksina (Euthyrox ili Letrox) kako bi se lijek stigao na vrijeme apsorbirati prije nego što bi se mogle dogoditi bilo kakve interferencije sa želučanom kiselinom.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
17. lipanj 2024 12:00