Cropped hand holding jar of spices on kitchen.

 SHUTTERSTOCK
velika studija

Dokazala znanost: ovih pet začina snižava razine šećera u krvi, a jedan može prevenirati slabljenje moždanih funkcija

Snižavanje razine šećera u krvi nije jedina dobrobit koju od njih možemo dobiti

Otprije je poznato da neki začini, od kojih je dio karakterističan za mediteransku prehranu, povoljno djeluju na metaboličko zdravlje, a sada su se stručnjaci sa Sveučilišta u Zaragozi potrudili otkriti kako točno pojedini začini utječu na razinu šećera u krvi. U tu su svrhu analizirali 77 ranije provedenih studija u koje su bile uključene odrasle osobe s dijabetesom tipa 2, odnosno podaci o vrijednostima njihove glukoze izmjerene natašte i/ili vrijednosti inzulina i/ili vrijednosti hemoglobina A1c (prosječna razina šećera u krvi u prethodna tri mjeseca), kao i podaci o uzimanju dodataka prehrani sa sastojcima spomenutih i nekih drugih začina. Kriterijima je odgovaralo 3050 osoba.


Dobri učinci

Začini đumbir, crni kim i cimet te kurkuma i šafran, odnosno dodaci prehrani s njihovim aktivnim tvarima, poboljšavaju rezultate mjerenja šećera u krvi natašte kod odraslih osoba s dijabetesom tipa 2, pokazalo je španjolsko istraživanje.

Od pet začina koji su dali rezultate u snižavanju razine šećera u krvi, najučinkovitijim se sa smanjenjem od 0,9 do 1,4 mmol/l pokazao crni kim, a slijede cimet i đumbir. Nadalje, istraživanje je sa značajnim poboljšanjima u mjerenjima hemoglobina A1c povezalo samo đumbir i crni kim, a sa značajnim smanjenjem vrijednosti inzulina samo cimet i đumbir. Prema tome, đumbir je bio jedini analizirani začin povezan s boljim ishodima u mjerenjima sva tri parametra - jutarnje glukoze, hemoglobina A1c i inzulina.

Snižavanje razine šećera u krvi nije jedina dobrobit koju možemo dobiti od spomenutog začinskog trija. Svaki od njih može višestruko povoljno djelovati na naš organizam.

image
SHUTTERSTOCK

Crni kim

Na tržištu crni kim postoji kao hladno prešano ulje, kapsule hladno prešanog ulja, kapi i prah sjemenki. Kao dnevne doze najčešće se spominju one od 3 do 5 grama, a kolike će točno biti, ovisi o udjelu timokinona, najvažnijeg aktivnog spoja crnog kima, u proizvodima.

U nekoliko je kliničkih ispitivanja dokazano da uzimanje ulja ili sjemenki crnog kima značajno poboljšava lipidni profil i regulira razine šećera u krvi. Pokazao se i utjecaj na smanjenje sistemske upale u organizmu (sniženje razine C-reaktivnog proteina) i blag utjecaj na sniženje tlaka. U pomoćnoj terapiji kod dijabetesa crni kim se uzimao do godinu dana, a za hipertenziju mjesec do dva. Neka istraživanja pokazuju da pomaže sniziti i razine tzv. lošeg kolesterola.

Poznato je djelovanje ulja crnog kima u prevenciji i ublažavanju simptoma astme, alergijskog rinitisa, bronhitisa, za pojačavanje snage i izdržljivosti organizma. Kod peludnih alergija uzima se kako bi ublažio začepljenost nosne sluznice, svrbež u nosu, curenje iz nosa, kihanje. Može biti od koristi kod brojnih stanja na koži, primjerice kod akni, ekcema i psorijaze, a proučava se njegov učinak na brže zarastanje rana i repigmentaciju kod vitiliga. Najozbiljnija nuspojava crnog kima može biti razrjeđivanje krvi i povećanje rizika od krvarenja.


Posebna svojstva cimeta

Ugodno aromatični cimet učinkovitost u regulaciji šećera i inzulina u krvi možda zahvaljuje tome što može imitirati učinak inzulina te time pridonijeti boljoj regulaciji dijabetesa, pokazala je analiza osam studija iz 2022. godine prema čijim rezultatima cimet snižava šećer u krvi izmjeren i natašte i poslije jela. U istraživanjima su sudionici uzimali od 120 miligrama do 6 grama cimeta na dan tijekom četiri do 18 tjedana.

Suplementi cimeta mogli bi sniziti razinu triglicerida i ukupnog kolesterola, dva vrlo važna faktora rizika za srčane bolesti, a ima dokaza da već i uzimanje manje od žličice ovog začina na dan može sniziti tlak kod pretilih osoba. Cimet je pun antioksidansa pa djeluje i protuupalno. Analiza više studija provedena 2020. pokazala je da uzimanje 1,5 do 4 grama suplementa cimeta dnevno može povećati razinu antioksidansa u krvi i sniziti markere upale kao što je CRP. Valja dodati i da ulje cimeta može poboljšati oralno zdravlje jer štiti od određenih bakterija koje vode do lošeg zadaha, karijesa i infekcija u ustima. L

image
SHUTTERSTOCK

Svestrani đumbir

Korijen đumbira povoljno djeluje na kardiovaskularno zdravlje jer poboljšava cirkulaciju, razrjeđuje krv i smanjuje rizik od formiranja ugrušaka, snižava krvni tlak, sudjeluje u metabolizmu lipida te snižava razine kolesterola. Redovna konzumacija đumbira, sugeriraju istraživanja, može prevenirati slabljenje moždanih funkcija povezano sa starenjem. Zahvaljujući obilju antioksidansa đumbir smanjuje kroničnu upalu u tijelu, pa i u mozgu, štiteći ga od slobodnih radikala. Potiče proizvodnju transmitera u mozgu odgovornih za pamćenje, fokusiranje i vrijeme reakcije, pa i dopamina i serotonina koji su važni u borbi protiv mentalnih bolesti poput depresije. Osim "brige" za srce i mozak, đumbir može pomoći ubrzati probavu, ublažiti mučninu te pomoći u mršavljenju jer ubrzava sagorijevanje kalorija. Nadalje, njegov aktivni sastojak gingerol ima sposobnost podizanja antimikrobnih i protugljivičnih svojstava imunosnog sustava, sastojci đumbira ublažavaju simptome PMS-a te bolove u mišićima i zglobovima, a dobri su i za zdravlje i ljepotu kože jer, među ostalim, pomažu u zaštiti od UV zraka i usporavaju propadanje kolagena. Općenito sigurnim smatra se uzimanje do četiri grama đumbirova korijena dnevno, navodi Američka uprava za hranu i lijekove (FDA). Veće količine mogu izazvati žgaravicu, želučani refluks, proljev, pojačati djelovanje antikoagulansa.


Više pročitajte u novom broju Doktora u kući koji izlazi 4. srpnja.

Linker
01. srpanj 2024 12:14