SHUTTERSTOCK
Važno je znati

Dehidracija, nestabilni šećeri, zbunjenost...vrućine utječu i na lijekove. Na što paziti i gdje ih čuvati?

Važno je pratiti upozorenja i upute od zdravstvene struke


O izazovima s ekstremnim vrućinama i kako se zaštititi od toplinske iscrpljenosti u medicinskom video leksikonu govorio je prof. dr. sc. Ivan Gornik. Surovu stvarnost klimatskih promjena ne osjećamo samo ljeti, već smo svjedoci globalnog zatopljenja u gotovo svim godišnjim dobima. S tim se problemom posebno susreću kronično oboljele osobe čiji je svakodnevica uzimanje određenih lijekova.

Lijekovi i ekstremne vrućine

Toplina može utjecati na lijekove na različite načine. Naime neki lijekovi utječu na termoregulaciju, odnosno na proces kojim naše tijelo održava stabilnu temperaturu i razinu tekućine, neki pak mogu uzrokovati veću osjetljivost prilikom izlaganja suncu, dok neki možda neće imati svoj 100 postotni učinak ako se ostave na vrlo visokim temperaturama.

Poremećaj termoregulacije i ravnoteže tekućine

Lijekovi koji utječu na termoregulaciju i ravnotežu tekućine mogu uključivati sljedeće skupine lijekova:

  • Neke antipsihotike
  • Antidepresive
  • Antihipertenzive koji se koriste kod kardiovaskularnih bolesti, a koji uključuju diuretike, beta-blokatore i ostalo.

Kod velikih vrućina ovi lijekovi mogu izazvati simptome kao što su neravnoteža elektrolita i dehidracija. Također mogu povećati rizik od pada, a neki mogu proširiti krvne žile, pritom izazivajući vrtoglavicu. Uz to, konzumacija alkohola, kofeina ili slatkih pića može dodatno pogoršati nuspojave i dodatno vas dehidrirati.

Alergijske reakcije na suncu

Lijekovi poput nekih antibiotika i lijekova protiv gljivica mogu povećati osjetljivost na sunce. Stoga kada ih koristite i provodite vrijeme na suncu, nije neobična pojava osipa sličnog opeklinama od sunca.

image
SHUTTERSTOCK

Smanjena učinkovitost lijekova

Toplina može ozbiljno utjecati na djelotvornost lijekova poput EpiPena koji je namijenjen za hitno liječenje ozbiljnih alergijskih reakcija, zatim na inzuline koji su redovita terapija oboljelih s dijabetesom te inhalatore koji se koriste za liječenje astme.

Priprema i razgovor s liječnikom

Ako se nalazite u bilo kojoj od skupina koje koriste navedene lijekove, važno je znati znakove upozorenja vezane uz vrućinu. Također, posebno je korisno o tome razgovarati sa svojim liječnikom koji će vas uputiti kako koristiti propisanu terapiju.

  • Neki od simptoma toplinskog udara i iscrpljenosti mogu uključivati:
  • Zbunjenost
  • Vrtoglavicu
  • Ubrzan puls, ali i
  • Ekstremno visoku tjelesnu temperaturu (iznad 40 °C)
  • Crvenu i vruću kožu koja se ne znoji
  • Nesvjesticu

Da biste izbjegli navedene scenarije, važno je pratiti upozorenja i upute od zdravstvene struke.


Gdje treba čuvati lijekove - antibiotike, kreme, lijekove protiv bolova i dr. - tijekom ljeta i velikih vrućina?

Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije:

Lijekovi se čuvaju na suhom i tamnom mjestu, u pravilu na sobnoj temperaturi (tj. na 15-25°C). Kuhinja i kupaonica nisu prikladno mjesto za čuvanje lijekova, najbolje je u nekoj ladici u najhladnijoj prostoriji u stanu i, naravno, izvan dohvata djece. Neki lijekovi imaju posebne uvjete čuvanja, taj se podatak nalazi na vanjskom pakiranju, a detaljnije u tekstu upute. Ako je navedeno "čuvati na hladnom mjestu", možete ih spremiti u vrata hladnjaka (gdje je temperatura 8-15°C). Kada su temperature, iznad 30°C, tamo možete spremiti i lijekove koji se inače čuvaju na sobnoj temperaturi. Vrlo je važno lijekove čuvati u originalnoj ambalaži s priloženom uputom, ne samo kako biste bili sigurni o kojem se lijeku radi i kako se upotrebljava nego i kako biste mogli provjeriti rok valjanosti i način čuvanja.

Linker
12. rujan 2024 20:13