Osim za jetru, pravi je eliksir i za kožu
 FOTOGRAFIJE: ANNASTILLS GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
velika zaštitnica

Čudotvorna biljka koja dokazano spašava jetru, oštećenu ne samo alkoholom nego i drugim toksinima

U zaštiti i detoksikaciji jetre nema joj premca. Za to je zaslužna aktivna tvar koju sadrži - silimarin, koji obnavlja stanice jetre i potiče njihov rast

Iako je najpoznatija po svom ljekovitom djelovanju na jetru, sikavica ima i niz drugih pozitivnih učinaka na zdravlje. Ta biljka jača organizam, regulira probavu i pomaže kod zatvora, liječi sve vrste alergija, hunjavice uzrokovane peludom, napadaje urtikarije i astme te bolest putovanja, a koristi se i u liječenju bolesti nadbubrežne žlijezde, kod upale slijepog crijeva i psorijaze. Manje je poznato da je sikavica izuzetno korisna i za krvožilni sustav te da zaustavlja krvarenja i jača krvne žile, a preliminarna medicinska istraživanja pokazala su da njezin aktivni sastojak silimarin djeluje na sprečavanje rasta stanica raka prostate. U zaštiti i detoksikaciji jetre sikavici nema premca, a za to je zaslužna aktivna tvar koju sadrži - silimarin, koji obnavlja stanice jetre i potiče njihov rast.

image
(SILYBUM MARIANUM) - zmijina trava, gospin trn, badelj
FOTOGRAFIJE: AYIMAGES GETTY IMAGES


TEŠKA OŠTEĆENJA

U slučaju teškog oštećenja jetre uslijed prekomjernog unosa alkohola ekstrakt sikavice može popraviti oštećenja ako se pritom prestane s konzumacijom alkohola. Ona može doslovno spasiti život i omogućiti normalno funkcioniranje jetre kada dođe do otrovanja gljivama, a kod otrovanja smrtonosnom zelenom pupavkom jedini je lijek, što priznaje i farmaceutska industrija. Silimarin dokazano inhibira oštećenja jetre uzrokovana ne samo alkoholom nego i drugim toksinima poput lijekova, droga i drugih kemikalija. Djeluje tako da stabilizira stanice u membranama jetre te minimizira oštećenja toksinima, a učinkovita je i u regeneraciji stanica jetre. Osim toga, zahvaljujući svom antioksidativnom djelovanju silimarin štiti lipidne membrane stanica jetre od oksidacije te smanjuje rizik od smrti uzrokovane cirozom. Odobren je i kao lijek protiv virusnog hepatitisa, masne jetre, ciroze i trovanja jetre.


ELIKSIR ZA KOŽU

Osim za jetru, sikavica je pravi eliksir i za kožu. Pomaže u uklanjanju akni, čisti kožu i vraća joj sjaj zahvaljujući detoksicirajućim svojstvima, sprečava osipe i iritacije te vlaži kožu i vraća joj mekoću. Istraživanje provedeno u Centru za rak na Sveučilištu u Coloradu pokazalo je da aktivna tvar silibinin iz sikavice ima sposobnost obnavljanja ili ubijanja stanica kože koje su promijenjene uslijed djelovanja UVB zraka te na taj način ima preventivno djelovanje za razvoj raka kože.

Linker
30. lipanj 2024 09:44