SHUTTERSTOCK
Oprez

Čini se bezazleno, ali... Stručnjaci upozoravaju na neobičan simptom u grlu koji može biti i rani znak demencije

Disfagija nastaje zbog oštećenja regija mozga odgovornih za kretanje i koordinaciju uključujući i refleks gutanja

Statistika koja nam ni na koji način ne ide u prilog. Demencija je stanje koje pogađa više od 55 milijuna ljudi diljem svijeta, od čega procjenjuje se da se u Hrvatskoj bori oko 100.000 stanovnika. Očigledni simptomi demencije uključuju gubitak pamćenja, međutim, rani znaci ovog stanja među ostalim uključuju sporo razmišljanje, poteškoće s planiranjem, probleme s pažnjom i koncentracijom te promjene u raspoloženju i ponašanju.

Manje poznati simptom

Uz spomenute, poteškoće s gutanjem bi mogle također biti rani znak demencije. Ovaj neobičan simptom, poznat i kao disfagija, spomenut je u studiji iz 2008. objavljenoj u National Library of Medicine.

- Disfagija nastaje zbog oštećenja regija mozga odgovornih za kretanje i koordinaciju, uključujući one koje kontroliraju refleks gutanja - objasnio je dr. Ahmad Khundakar dodajući da oni koji žive s demencijom, mogu doživjeti slabost mišića, smanjen osjećaj u grlu, što dovodi do poteškoća s gutanjem.

Simptomi disfagije

Zanimljiva je činjenica da gutamo otprilike 900 puta na dan. Ova naizgled jednostavna radnja refleksna je aktivnost koja uključuje niz malih pokreta, a potom i napor tijela kojeg nismo ni svjesni. Nakon što hranu prinesemo do usta, ona putuje prema jednjaku i želucu.

Najčešći simptomi disfagije su:

  • kašalj tijekom i nakon gutanja,
  • ulazak sadržaja (hrane i tekućine) u dišne puteve i pluća,
  • ulazak sadržaja u dušnik,
  • bol ili nelagoda nakon gutanja,
  • osjećaj da je hrana zapela u grlu ili ždrijelu,
  • smanjena kontrola sadržaja unesenog kroz usta,
  • sporije hranjenje ili izbjegavanje unosa hrane i pića zbog nelagode i straha,
  • česte infekcije dišnog sustava,
  • gubitak tjelesne mase.

- Simptomi disfagije će nerijetko dovesti do gubitka težine, dehidracije i pothranjenosti - rekao je dr. Khundakar.

Prema NHS East Sussex Healthcare Trust znakovi disfagije široko su rasprostranjeni i ne treba ih ignorirati, a posebno kod onih s demencijom koji imaju poteškoća s jelom ili pićem.

U prepoznavanju i liječenju disfagije ključan je multidisciplinaran pristup prema pacijentu kojeg bi trebali činiti logoped, neurolog, radiolog, otorinolaringolog i nutricionist.

Linker
20. srpanj 2024 11:32