SHUTTERSTOCK
iskoristite ga

Često zaboravljeni agrum prava je riznica zdravlja: sprječava bubrežne kamence, regulira tlak i štiti srce

Prepun je vitamina, minerala i antioksidansa koji podržavaju imunološki sustav

Limeta, taj mali zeleni agrum često je zanemaren pored svojih popularnijih kolega, a osim raznolikog, osvježavajućeg i kiselkastog okusa, sadrže i brojne zdravstvene benefite. Od jačanja imunološkog sustava do poboljšanja zdravlja kože, limete su prepune esencijalnih hranjivih tvari koje mogu imati značajan pozitivan utjecaj na naše zdravlje. Bogate su vitaminom C, antioksidansima i raznim drugim korisnim spojevima, a njihovo uključivanje u našu prehranu može ponuditi prirodan i ukusan način za bolje i zdravije dnevne menije.


Prevencija bubrežnih kamenaca

Bubrežni kamenci su tvrde mase koje se stvaraju u bubrezima kada urin sadrži previše minerala poput kalcija ili oksalata. Loša hidracija, neuravnotežena tjelovježba i visok unos šećera ili natrija čimbenici su koji mogu utjecati na stvaranje kamenca, a citrusno voće poput limete sadrži citrat koji pomaže u sprječavanju bubrežnih kamenaca. Sok limete, zajedno s dodacima kalijevog citrata, može povećati izlučivanje kalcija urinom, smanjujući rizik od stvaranja kamenaca.


Zaštita od H. Pylori

Helicobacter pylori (H. pylori) je bakterija koja može napredovati u kiselom okruženju želuca, uzrokujući čireve, gastritis, pa čak i rak želuca. Agrumi poput limete sadrže bioaktivne spojeve koji pokazuju protuupalna, antioksidativna i antikancerogena svojstva. Studije sugeriraju da ti spojevi mogu spriječiti rast H. pylori, iako je potrebno više istraživanja kako bi se potvrdili ti nalazi.

image
SHUTTERSTOCK

Podrška imunološkog sustava

Limete su prepune vitamina, minerala i antioksidansa koji podržavaju imunološki sustav. Vitamin C, ključna komponenta, djeluje kao antioksidans, štiteći stanice od oštećenja i pomažući u regulaciji imunološkog odgovora. Osim toga, folat u korici podržava zdravlje crijeva regulirajući funkciju imunoloških stanica.


Zdravlje srca

Limete su korisne i za zdravlje srca zbog visokog sadržaja vitamina C, koji pomaže u proizvodnji dušikovog oksida, ključnog za dilataciju krvnih žila i regulaciju krvnog tlaka. Citrusni flavonoidi, poput hesperidina koji se nalazi u limeti, mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka, poboljšanju razine šećera u krvi i smanjenju rizika od stvaranja krvnih ugrušaka.


Potencijalni rizici

Iako su gotovo u potpunosti sigurne, limete mogu izazvati nuspojave kod nekih ljudi. Spojevi poput kumarina i furokumarina u limeti mogu uzrokovati fitofotodermatitis kada je koža izložena UV zračenju, što dovodi do crvenila, mjehurića i iritacije. Rijetko, ali i korica može izazvati alergijske reakcije. Osim toga, visoka kiselost vapna može pogoršati simptome gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) i pridonijeti eroziji zubne cakline ako se prekomjerno konzumira. Za sve to je vjerojatnost izuzetno mala.

Savjeti za potrošnju

Da biste sigurno uživali u limeti:

  1. Prije uporabe temeljito operite koricu kako biste spriječili bakterijsku kontaminaciju.
  2. Dodajte sok od limete u vodu ili čaj za osvježavajući zaokret.
  3. Koristite koricu limete i sok u marinadama i chutneyima.
  4. Pojačajte riblja jela svježim sokom limete ili kriškama.
  5. Iscijedite po žitaricama poput kvinoje, kuskusa i riže za svježi okus citrusa.
  6. Rezane limete čuvajte u zatvorenoj posudi u hladnjaku do pet dana.

Linker
04. srpanj 2024 11:47